Баща, мащеха и гост пробвали юмруци върху малката Пламена

Трима възрастни са пребили до смърт 7-годишната Пламена, която издъхна навръх Великден в Русе

Това е заявил пред съда в Търново адвокатът на бащата Пламен Петров - Славчо Славчев, цитиран от "24 часа". Според него разследването е още в начален стадий и няма доказателства кой точно е причинил смъртоносните наранявания, макар 38-годишният баща да е направил самопризнания.

“Според показанията на Пламен той е ударил детето по лицето, после го ритнал, но преди това втората му съпруга Емилия също го е удряла. Има данни, че и гостът на семейството Любомир също е участвал в побоя”, каза Славчев.

Апелативният съд заседава по жалбата на Пламен Петров срещу постоянното му задържане в ареста. Той бе доведен в съдебната зала под засилена охрана и пранги на ръцете и краката. Не пророни нито дума пред чакащите го репортери. “Няма какво да кажа”, бе единствената му реплика към съдебния състав.

Адвокат Славчев настоя за по-лека мярка на Пламен и незабавното му настаняване за изследване и експертиза в психиатрична клиника. Като доказателство бе прието и писмо от психодиспансера в Русе, че бащата се води на отчет, преглеждан е многократно и е бил на стационарно лечение.

“Само през 2014 г. е бил на преглед 4 пъти, като последният е на 14 април - 5 дни преди инцидента”, обясни адвокатът. Според него Пламен имал тумор в мозъка и на моменти не можел да контролира действията си.

“При прегледите през 2014 г. не се сочат данни за каквото и да е разстройство на здравето, за да се предположи, че оставането му в ареста е противопоказно”, контрира прокурор Донка Мачева. Тя нарече циничен един от доводите в жалбата на Пламен, че трябвало да бъде пуснат, защото по-малката му дъщеря имала нужда от грижи.

Съдът остави окончателно в ареста 38-годишния родител, обвинен, че е убил собственото си дете с голяма жестокост и по особено мъчителен начин. Имало опасност Пламен да се укрие или да извърши друго престъпление, мотивираха се магистратите.