Бебе лешоядче се излюпи в Спасителния център на Зелени Балкани

Животът

01-05-2014, 14:35

Снимка:

Спасителен център Зелени Балкани Стара Загора

Автор:

Starazagorautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

"Запознайте се с …" Дарен Уиикс

Испанският Фредо лети волно над Стара планина

Лешка снесе яйце!

След осем дълги години, най-накрая първо бебе белоглав лешояд е на бял свят

Бебето се е излюпило сутринта на 29.04, точно 52 дни след снасянето на яйцето. Малкото изглежда жизнено и здраво, а младите родители се грижат за него с изключително внимание и нежност. Моментът е ключов, защото това е първото им бебе и те, като напълно неопитни родители, трябва буквално да се научат как да го хранят и топлят, докато екипът с трепет следи всяко тяхно движение.

Това е второто яйце на семейството, след като екипът на Спасителния център за диви животни към Зелени Балкани - Стара Загора взе първото яйце на семейството. Лешоядите снасят едно-единствено яйце в годината. В редки случаи, когато има обилна храна, ако нещо се случи с яйцето, те могат да снесат и второ. За да се удвоят шансовете, екипът на Спасителния център са отнесли първото снесено яйце в инкубатор, като са осигурили подходящи условия за второ поколение. За огромно съжаление, първото яйце се оказа неоплодено, затова и екипът бе почти загубил надежда за второто.

Майката - Лешка, е в Стара Загора още от 2000 - та година. Тя е била с тежко счупване на крака, от което не е успяла да се възстанови. През 2006-та е снесла своето първо яйце, затова екипът на Зелени Балкани е потърсил съпруг за лешоядката. На призива са се отзовали от Фонда за дивата флора и фауна, които са осигурили кавалер, уловен в селскостопански земи във Врачанско и отглеждан в Софийския зоопарк. Мъжкият е малко по-възрастен от Лешка и е изключително грижовен и внимателен родител, уточняват от Зелени Балкани.