Петиция към парламента и яко надхапване в Хухла

Майски Мистерии отбелязват 100 години от завръщането на малоазийските българи

И днес продължава двудневното пролетно издание на „Мистериите на Хухла“,  съобщи писателят и издател Иван Бунков, инициатор и организатор на културния фест. Източнородопското село ще събере отново не само певци, поети и музиканти от балканските страни, но и изследователи на разорението на Тракийските българи и техни потомци.

Откриването на фотоизложба „Бадемовата Хухла” в селското читалище от 11 часа на 1-ви май даде старт на празника. След това гостите изкачиха хълма Илинденя, където ги очакваха гергьовски люлки и пикник със скара. Следобед любознателните разгледаха Свелището водопад, Камъните на цар Дарий и Родостица / Калето на Хухла/ или отидоха до тракийските разкопки край село Микро Доксипара в Гърция и вила Армира  край Ивайловград.

Снощи в селското читалище бе прожектиран документалният филм за експортирането на солунските българи през юни 1913 година с кораби в концлагер на остров Трикери (Гърция), където повечето умират при нечовешки условия. Автор на филма е Георги Дракалиев, внук на Коста Хаджиев, първият изследовател на хухленските родове.

На 2-ри май от 9.30 часа в центъра на селото ще започне кръгла маса на открито „Геноцидът - сто години по- късно”. В нея ще участват посланик Любомир Шопов, автор на документалната книга „Геноцид”, историкът Стоян Райчевски, водещ тв предаването „Прокудени от бащин край” и автор на „Етническото прочистване на българите в Източна и Западна Тракия“, писателят  Георги Петков, носител на наградата „Почетен селянин“ на „Мистериите на Хухла 2013“ за документалната повест „Кървавата 1913“, Иван Бунков,  председател на „Национално движение – Памет за 1913 година“, Елена Костова, секретар на движението, историкът Василка Ташкова, преподавателите Тонка Василева и Светла Караянева, поети, писатели, публицисти, гости на Хухла.

Ще бъдат дискутирани темите: „100 години от завръщането на Малоазийските българи“, „101 години от разорението на Тракийските българи“, „Къде бяха държавата и църквата?“, „Какво остана в историята, в  литературата, в учебниците, в киното, в театъра?“.

Участниците ще изработят и гласуват петиция до Народното събрание, съобщи Иван Бунков. Според него една от най-важните теми е как да направим новия прочит на историята така, че да не се смразяме, а истината да ни просветли, да си простим и да се сдобрим?

Именно как балканските народи заедно се веселят, а не враждуват, ще демонстрират Майските Мистерии на Хухла 2014. На 2-ри май следобед акордеонистът Нешко Нешев и цигуларят от Турция Недим Налбантоглу с вселенско надсвирване ще накарат мало и голямо да се хване на нашенско хоро, а гости от Гърция ще редуват сиртаки с ръченица.

На 2-ри май ще бъде връчена и тазгодишната награда „Почетен селянин“ на Мистериите на Хухла. Преди това в кръчмата "Центъра на света" ще има яко надхапване с прясно козе, овче и краве сирене, баници,  ястия от нахут, тахън, лапат, георгьовденско агне, свинско, телешко и риба и скара, сусамки, хухленска баклава и всичко това полято обилно с одринско вино, драмска ракия и козешка бърканица.