Защо само някои хора си спомнят сънищата на сутринта?

Изследователите са открили как съхраняваме сънища и защо някои не могат да си ги спомнят на сутринта

Френски екип учени е идентифицирал два типа сънища - и че само единият вид може да си бъде пропомнен. Те открили област в мозъка, отговорна за запомняне на сънища, която им позволява да бъдат съхранени в паметта ни, докато спим. Екипът бил озадачен от факта, че някои хора на сутринта си спомнят сънищата, докато други изобщо не ги помнят.
Екипът, ръководен от Перин Руби, научен сътрудник в Изследователския център по невронауки в Лион, изследвал мозъчната активност на тези два типа хора, за да разбере разликите между тях.

Изследователите открили, че темпоро-париеталното кръстовище – център за обработка на информация в мозъка – е по-активен при хора, които си спомнят сънищата. Повишената активност в този район на мозъка може даулесни кодирането на сънищата в паметта, според учените.
Екипът открил, че тези хора имат два пъти повече будност по време на сън и мозъците им по време на сън са много по-склонни да реагират на звукови дразнители. Тази повишена реактивност на мозъка може да доведе до събуждания през нощта и по този начин може да улесни запаметяването на сънищата по време на тези кратки периоди на будност. 

"Всъщност спящият мозък не е способен на запаметяване на нова информация – той трябва да се събуди, за да бъде в състояние да направи това", каза Перин Руби.
Оригиналността на резултатите на френския екип показва разлики в мозъчната активност между двата типа хора по време на сън, а също и по време на будност. "Нашите резултати показват, че хората, които си спомнят и тези, които не си спомнят сънищата, имат различия в запаметяването на съня, но не изключваме, че те също се различават в производството на сънища. Възможно е хората, които си спомнят, да произвеждат по-голямо количество сънища от другите хора", заключава изследователския екип.

В това ново проучване изследователският екип се опитал да идентифицира кои области на мозъка се различават при двата типа хора. Те използвали позитронно-емисионна томография за измерване на спонтанната активност в мозъка на 41 доброволци по време на будност и сън. Доброволците били разпределени в две групи: 21 човека, които си спомнят сънищата 5 сутрини в седмицата, и 20, които си спомнят средно по два сънища на месец.
Хората, които си спомнят, показали силна спонтанна мозъчна активност в медиалния префронтален кортекс и в темпоро-париеталното кръстовище – част от мозъка, участваща в реагирането към външни дразнители.