За стабилна психика и добра памет пийте прясно мляко

Млечните храни предпазват от сърдечни болести и високо кръвно

Редовната консумация на прясно мляко и други млечни продукти, като кисело мляко, сирене и дори сладолед, има благоприятен ефект върху здравето на мозъка и поддържането на паметта, пише в блога си д-р Веселин Герев.

Проучване проследява хранителния режим на 972 мъже и жени, на възраст между 23-98 години. Участниците решават и серия от 8  теста за определяне нивото на концентрация, паметта и способностите за учене. Консумиращите млечни продукти поне 5-6 пъти на седмица имат значително по-добри резултати, в сравнение с хората, които ги консумират по-рядко.Тази група е 5 пъти по-застрашена от провал на тестовете, отколкото хората, които включват млечните продукти в хранителния си режим поне 2-3 пъти седмично. За да поддържаме здравето на мозъка, трябва да започваме деня си с чаша прясно мляко. По този начин приемаме определени съставки в млечните продукти като магнезий например, който помага за намаляване на риска от загуба на паметта.

Млечните храни също така предпазват и от развитието на сърдечни заболявания и високо кръвно налягане, което от своя страна поддържа способността на мозъка да функционира правилно.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен