Абитуриенти искат кола за подарък

Разходите по купона не падат под 2000 лв.

Автомобил като подарък за бала. Това е най-новата мода при абитуриентите тази година, разкриха ученици от елитни училища в страната. Немалко от по-заможните родители се съгласявали с молбата и с големия дар радвали наследниците по случай двойния повод - навършването на 18 години и завършването на гимназия.

Разбира се, толкова щедри подаръци вървят сред по-богатите семейства. И при родителите с по-скромни финансови възможности обаче организацията на абитуриентското тържество не пада под 2000 лв., при това без излишен разкош и покупка на маркови дрехи. Между 150 и 200 лв. излиза само кувертът за празничната вечер. Дори и семплите тоалети от български фирми струват поне 250-400 лв., отделно се добавя стойността на обувки, чанти и бижута.

Пазаруването на тоалети от българска марка обаче не се нрави на много от девойките, които се притесняват, че може да видят друго момиче със същата рокля в празничната вечер. Заради това немалко семейства се принуждават да предприемат шопинг екскурзии до Париж или Милано. Това обаче си позволяват само хората с по-стабилни доходи.

При други положението далече не е така розово. „Заради многото харчове и тази година родители прибягнаха до потребителски кредити, с които да финансират купона на тийнейджърите си“, разказаха за „Преса“ класни ръководители. Все по-голяма мода сред родните абитуриенти е поръчката на тоалета през интернет. Така младежите хем си гарантират, че няма да видят свой „двойник“ на бала, хем често пестят пари заради по-голямото разнообразие на достъпни дрехи, които се търгуват онлайн. 

Въпреки че повечето зрелостници предпочитат да направят тържеството си в родния град, морските и планинските курорти също се стягат да работят на засилени обороти около абитуриентските балове. Причината е, че след официалната вечер повечето младежи стягат куфарите и заминават да продължат партито няколко дни в Слънчев бряг, Банско и Боровец.

България е единствената страна в Европа, където абитуриентските балове гълтат толкова средства и се празнуват така тържествено. В повечето страни на Стария континент партитата са доста по-скромни, а повече тържественост се слага на получаването на дипломите, отколкото на танците.