ГЕРБ предизвиква Станишев да дебатира с Томислав Дончев

Бойко Борисов, Томислав Дончев, Мария Габриел и Десислава Танева посетиха Националния събор на животновъдите край Петропавловския манастир

ГЕРБ ще изпрати още днес официално писмо на Сергей Станишев с покана за дебат с лидера на своята евролиста Томислав Дончев. Това заяви лидерът на дясната партия и бивш премиер Бойко Борисов по време на Националния събор на животновъдите в България край Петропавловския манастир, който той посети днес.

Заедно с него на събитието присъстваха кандидатите за евродепутати Томислав Дончев и Мария Габриел и народният представител и председател на Комисията по земеделието и горите в 41-вото НС Десислава Танева.

"Надявам се в скоро време Станишев да престане да бяга от среща с нашия водач Томислав Дончев", каза Борисов. Той продължи: "Изборите са за Европейски парламент, те ще са там двамата в Брюксел; ще правят там политика, след като са водачи. Надявам се в скоро време той да приеме дебат с нашия водач, нашия лидер за Европейски парламент, и днес ще му изпратим официално писмо. Стига е ходил по медиите да търчи и да иска дебат с мен. Това е ниво Европейски парламент.

Нашите експерти в Европейския парламент Томислав, Мария, другите, го чакат на дебат по всяка тема, свързана с Европа, и това няма нищо общо нито с магистрали, нито с пенсии, нито с друго, където той се опитва да прехвърли дебата, и където е изключително слаб".

По време на Националния събор Бойко Борисов засегна и други теми, свързани с практиките на сегашния кабинет:

"Охраните на една партия участват в клипове на друга партия срещу трета партия – "по европейски стандарт". Гледам как управляващите харчат милионите изкарани по престъпен начин, откраднати от хора. Какви пари се раздават на медиите за клипове", заяви той пред журналисти на събитието.

"Вече нямаме и Сметна палата в България", припомни лидерът на ГЕРБ. "Станишева палата не може да проверява политическите партии. Само че Станишева палата след това няма да ги установи тези неща", коментира той.

Борисов обясни, че иска шефката на палатата, която е била съветничка на Станишев (Лидия Руменова), да дойде в офиса на ГЕРБ и да иска да прави проверка. Той попита попита с какви очи оттам ще дойдат да проверяват неговата партия:

"Ще й кажа какво първо искам да проверим в БСП - оттам ще почнем. Те си мислят, че това е безропотно население, което ще прекланя глава пред техните глупости. Няма да е така, затова е толкова нервен Станишев. Няма как да обясни на хората, че е водач на листа за Европейски парламент, а няма да ходи в Брюксел“, посочи председателят на ГЕРБ.

Освен това обясни, че в листата се слагат хора, които ще представляват България в Брюксел и българските граждани трябва да видят какво могат тези кандидати. "Станишев е объркан човек, не знае дали ще ходи в Брюксел или не. Ако не ходи, защо е водач, кого лъже? Ако иска да си ходи със семейството в Брюксел, той си има пари и може да си купят къща там. Като иска да ходи в Брюксел да се срещне с Дончев, с Мария Габриел и да си говорят на европейски теми“, категоричен бе Бойко Борисов.

На въпрос кои европейски лидери подкрепят ГЕРБ Борисов заяви, че всички лидери подкрепят партията. "Искам моята партия да е управляваща“, обяви председателят на ГЕРБ. Той попита защо вече една година Оланд не кани Орешарски, след като и двамата са социалисти.

На гостите на Събора той припомни: "Правителството на ГЕРБ давахме по 40 лева на глава за овце, сега дават 4 лева. Затова хората на нас ни се радват. Действително, тогава тези 55 милиона лева, които за първи път вкарахме в животновъдството, това даде резултат. Сега виждате, че една по една падат европейски програми, не изпълняват бюджета, съответно, не могат да разплащат".