Абитуриентски бал - традициите по света и у нас

Виж как празнуват зрелостниците в Австрия, Русия, Хондурас и други страни

В цял свят през всички времена има едно събитие, което се случва на всеки човек достигнал определена възраст- неговото представяне пред общността, като зряла личност. Дебютанти, зрелостници, възмъжаване за момчетата или време за омъжване за момичетата, бал, танци . Това са различните наименование на едно и също събитие. Абитуриентският бал - нощта, в която младежите се вливат в  групата на възрастните. Обличат с нетърпение официални костюми и рокли и се чувстват големи.

Който не е бил абитуриент, той няма и представа какво е усещането, подготовката, очакването на голямата вечер! Каква рокля, каква прическа, да си сложа ли силикон, да поръчам ли роклята по ebay, за да съм сигурна, че ще съм наистина уникална!? С какво ще отидем до ресторанта - лимузина, каруца или автобус!? Такива са „радините” вълнения на хиляди български абитуриенти всяка година. И тук в този глобален, безграничен, шенгенски свят в който живеем си задавам въпроса– а какви ли терзания изпитват в момента връстниците на нашите абитуриенти в другите държави и въобще има ли го и там този феномен „абитуриентски бал”? Дали и там някои семейства теглят заем за да подарят на дъщерите си силикон за бала? Дали и там получаването на диплома за средно образование се превръща в семеен празник?   За да отговорим на тези и други въпроси се спускаме из спомените, коментарите и снимките на хиляди знайни и незнайни бивши бъдещи и настоящи абитуриенти по света за да видим как го правят там! И за да е по-интересно ще направим паралел с българския вариант!

В България балът се състои в края на учебния срок на последната година от завършването на средното образование, обикновено края на месец май.

В Чехия и Австрия обаче балът обикновено се организира преди годишния изпит в началото на календарната година – януари или февруари.

В Белгия и някои части на Холандия учениците празнуват последните 100 дни от училището със специален ден наречен 100-дневно парти – „Chrysostomos” или още „100-dagen feest”. И в този стотен ден на годината учениците имат право да правят всякакви „номера” на учителите и съучениците си! (е това би било интересно да го приложим и в България – сякаш горките учители не са подлагани на номера всеки ден от милите ни питомци).

Във Финландия еквивалента на абитуриентския бал се нарича Vanhojen tanssit. Провежда се през февруари, когато учениците последен клас спират да ходят на училище за да започнат подготовката за техния вариант матури/ кандидатстудентски изпити. Учениците задължително научават 10-15 вида танци за бала.

В Русия паметната вечер е известна, като Вечер на випуска. Интересното тук е че тя се провежда между 18-20 юни или между 23-25 юни, но никога на 21-22 юни защото през 1941 г. вечерта на випуска се провежда на 21 юни, но на 22 юни всички абитуриенти са мобилизирани на фронта срещу германската инвазия. Всички знаем как протича бала в България. След истерична подготовка за голямата вечер и след почерпката у дома / в заведение с родата, младия абитуриент/ка поема към сборния пункт на класа, който е двора на училището или пред градската поща, пред хотела, пред ресторанта и пр. Там в зависимост от организацията, класа поема към ресторанта със съответното превозно средство. То отново варира според въображението на организаторите – може да бъде лимузина, най-новия модел BMW или най-стария модел Трабант, нает автобус на градския транспорт, каруца, каляска. В ресторанта вече работата е ясна. Всички много пели, пили и се веселили. Някои повече от другите.

В САЩ предвид културните различия обаче работата е друга. Кавалерът отива да вземе дамата си от бала, като в повечето случаи е купил за нея т.нар. corsage (цвете за ръката в тонове подобни на роклята на момичето). Оттам двамата се отправят към мястото на събитието, което обикновено е физкултурния салон на училището. В някои американски щатове за място на събитието се наема ресторант с голяма зала. Немалко училища обявяват „тема” за бала. напр. James Bond movies, 50те, 60те и пр.

В Русия голямата вечер започва с връчването на дипломите. Отличниците на випуска се първите наградени. След връчването на дипломите балът продължава с класически танци. Избраното място за провеждането на бала е различно за различните училища и може да бъде ресторант, бар, дискотека дори и кораб. Винаги обаче балът започва с валс. С приключването на вечерта е традиция випускниците да се разхождат цялата нощ и да посрещнат изгрева заедно. В Москва повечето абитуриенти посрещат заедно изгрева на Воробьёвы горы.   В Унгария учениците получават синя панделка за да се отбележи началото на приготовленията за дипломирането. Унгарския абитуриентски бал е познат като Szalagavató. В началото на бала всеки клас изпълнява специален танц с хореография подготвяна дълго преди самата вечер.

Във Великобритания макар че организирането на абитуриентски бал е новост (започва да се прави традиционно от средата на 90те години на миналия век) връстниците на нашите абитуриенти наваксват бързо. Като начин на организиранебританския бал много наподобява американския. Напоследък и там това забележително събитие в живота на всеки млад човек се превръща в истерия за младите момичета покрай подготовката за голямата вечер. Вече съществуват десетки английски сайтове, които помагат за организирането на “prom in style” . От наемането на ферари лимузина  до специално подготвяни фото сесии. Словенският абитуриентски бал е познат като Maturantski ples . Отличително тук е че задължително последния танц от първата част на бала абитуриентът/ката танцува със своята майка/баща. В Хърватска, Македония, Босна и Херцеговина балът се организира както и у нас. В края на учебната година абитуриентите се събират за да отпразнуват завършването на гимназиалното си образование.

Ето още няколко интересни начини за отбелязване на един от най-важните мигове в живота на човек.

Бал на дебютантките в Париж
Всяка година през ноември или декември изисканият Хотел Крилон в Париж кани 24 момичета от европейски аристократични семейства, които използват вечерта да се представят пред висшето общество. Всяко момиче представя една от най-големите модни къщи в света, от Вивиън Уестууд до Кристиан Лакроа. Балът се организира от хотела и японската бижутерийна къща Mikimoto pearls. Приходите от бала отиват за фондация Пиер и Мария Кюри. Балът включва вечеря и танци, като входът е безплатен, но е само срещ покана. 

Ню Йорк
От хиляди години богатите и знатните особи имат още един начин да общуват помежду си, далеч от погледите на простолюдието. Събитието се нарича бал на дебютантите и се провежда от стотици години. Смята се, че първоизточникът му е добрата стара Англия, а баловете на дебютантите са се радвали на особен разцвет по време на управлението на кралица Елизабет. Днес събитието не се е изменило особено, нищо, че вече се провежда в Ню Йорк. То е още един особен начин на комуникация, завързване на нови бизнес връзки и показване на статут във висшето общество. Рецесия или не, Международният бал на дебютантите се провежда в Щатите от 1945 година и нищо не може да спре важното събитие.

В Хондурас баловете се провеждат в луксозни хотели. Освен абитуриентите са поканени също и семействата на завършващите. След даване на дипломите има вечеря и танци за всички. След бала абитуриентите наемат лимузина и се возят през целия град, за да известят, че вече са официално дипломирани. 

И въпреки различията в отбелязването на този паметен ден, вълнението и емоцията от празника са едни и същи за зрелостниците в цял свят.