Цар Борис I е искал да превърне България в трети център на християнството в Европа

Ако Голямата базилика на Плиска беше в някоя друга държава, дори в Македония, в момента тя щеше да бъде реставрирана

Ако Голямата базилика на Плиска беше в някоя друга държава, дори в Македония, в момента тя щеше да бъде реставрирана. Това каза пред Агенция "Фокус" проф. Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей.

По думите му, за възстановяването на базиликата са необходими 7 - 8 милиона лева и проект, което не е много, за една държава като България.

"Известно е, че цар Борис (това пише в житието му) е построил 7 големи базилики, една от тях е в Македония, това е църквата в Охрид - „Св. София”. В Преслав също е построил църкви, но всички тези църкви са по-малки. В Преслав например църквата е дълга 47 метра, „Св. София” в Охрид е 79 метра, нашата църква е дълга 99 метра. Тогавашният „Сан Пиетро” във Ватикана също е била по-малка, а тази огромна църква, която виждаме сега, е построена през 17-ти век. Няма такава църква нито в България, нито в Европа", каза още проф. Божидар Димитров.

Според проф.Димиторов тази големина не е случайна. "Цар Борис Първи не просто е искал да приеме християнството, но и да превърне държавата ни в трети център на християнството в Европа, след Рим и Константинопол, като е разчитал да покръсти славянските народи, които са и тогава, и сега около 50 на 100 от територията и населението на Европа. Това са земите на днешна Русия, Украйна, Румъния, Сърбия, Беларус, Черна гора и т.н. И е успял."