В Стара Загора честват 100 години от рождението на Борис Христов

Паметна плоча на великия български бас ще бъде открита на 9 май

На 7 май /сряда/ от 19,00 часа в залата на Операта ще бъде представен документалният филм „Портрет на един глас“. Хорът на Държавна опера-Стара Загора е подготвил програма от църковно-славянски песнопения от български и руски автори. Ще чуете и изпълнения на Александър Марулев – солист на Операта. През 1990 г. той специализира при Борис Христов в Академията за изкуства и култура в Рим, Италия.
В програмата са включени изпълненията : Петър Динев - Разбойника благоразумнаго /солист Алексансър Марулев/, Добри Христов - Нине отпущаеши, Модест Мусоргски - Ангел вопияше, Павел Чесноков - Жертва вечерняя /солист А. Марулев/ и др.

На 9 май 2014 г. в гр. Стара Загора пред входа на Операта ще бъде открита паметна плоча на знаменития български бас Борис Христов. Събитието е част от инициативите, включени в отбелязването на 100-годишния юбилей на големия артист.
Същата вечер на сцената на старозагорската Държавна опера в ще бъде представена и прочутата опера „Набуко” – един от шедьоврите на Джузепе Верди, в които е пял незабравимият Борис Христов.

В рамките на юбилейното честване във фоайето на Операта ще бъде открита и изложба с фотоси, разказваща за трите паметни дни през м. юни 1985 година, когато 71-годишният Борис Христов гостува в Стара Загора. В експозицията за живота и творчеството на Борис Христов ще бъдат включени и неизвестен портрет на оперния бас, рисуван от Васил Стоилов, както и негови сценични костюми, част от фонда на Регионалния исторически музей.