Две нови невръстни жертви взе напоителен канал (обзор)

През уикенда там се удавиха 14-годишният Спас и 7-годишното му братче Злати

Двете деца и майка им гостували за празниците на баба и дядо в Брестовица. Малко преди 18 ч в събота Спас и Злати тръгнали с велосипедите си на разходка извън селото и покрай опасния напоителен канал в посока към съседното село Йоаким Груево.

Случаен минувач видял две детски колелета покрай канала и веднага позвънил на тел. 112, тъй като от малчуганите нямало и следа.

На мястото на инцидента веднага пристигнали полицейска патрулка, линейка и водолази от "Гражданска защита". От "Напоителни системи" спрели водата, за да улеснят търсенето, тъй като на места водата била дълбока 5 метра.

Труповете на децата били открити, заклещени в спирателна решетка на канала. При аутопсията не са намерени следи от насилие и лекарите са категорични, че става дума за нещастен случай.

Версиите за смъртта на първокласника и седмокласника са две.
Първата е, че са отнесени от силна вълна, докато преминавали с велосипедите си през моста на канала. Втората е, че по-малкото от децата се е подхлъзнало и паднало във водата. Баткото е опитал да го извади, но течението е завлякло и двамата.

Местните наричат водното съоръжение “канала убиец”, тъй като в него смъртта си са намерили поне десетина души.

На 10 юни 2013 г. там се удави 13-годишният Асен от Брестовица, а преди това жертви на трагични инциденти станаха дете от ромската махала в Перущица и баща и син от Устина, припомнят жители на община “Родопи”.

Каналът е изграден преди 30-ина години. Той преминава през няколко населени места в Пловдивска област и захранва с вода частна ВЕЦ. Когато турбините работят, дебитът на водата нараства до 13 кубика в секунда и струята е в състояние да отнесе не само деца, но и възрастен човек, твърдят жителите на Брестовица и Перущица, където каналът минава на метри от къщите на ромската махала.

След поредния инцидент хората настояват каналът да бъде ограден с мрежи. В момента нищо не предпазва гражданите от опасните води дори в населените места.