Вестниците в Сряда, 7 май

Отбелязването на Гергьовден и Деня на храбростта и на българската армия са водещите теми на вестниците в сряда

 

„Въпреки едноседмичните тренировки за военния парад по случай деня на армията днес само един летателен апарат се включи в парада - вертолет Ми-17. Обявените предварително вертолети Бел-206 и "Кугър", както и изтребителите МиГ-29 и МиГ-21, самолетите "Пилатус", Л-39 и Су-25 не прелетяха над София заради лошото време...
В някои от тренировъчните дни полетите на самолетите също бяха отложени заради ниската и плътна облачност.
Днешните тържества започнаха с тържествен водосвет на бойните знамена и знамената - светии на армията, отслужен от Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Той каза, че българският народ винаги е търсил молитвената защита на свети Георги, а българският воин се е вдъхновявал от подвига му, въздигайки молитва към него в трудните мигове на битките за отстояване на родната земя и защитата на българската чест. Затова армията избрала този ден за свой празник.
"Тази армия, която подобно на победоносеца Георги победоносно премина през историята на родината ни, за да я има днес България, за да сме честити ние, съвременните българи. Тази армия, която се увенча с множеството победи, защитила народа си в трудните времена на набези и войни и запазила пламъка на родолюбието, доказала във времето своята храброст и доблест", каза патриархът.
Президентът и върховен главнокомандващ Росен Плевнелиев прие строя на почетния караул и поднесе венец на Паметника на незнайния войн. Той поздрави военнослужещите, които по думите му със своя ежедневен труд допринасят за гарантирането на мира и суверенитета на родината, и призова инициативата "Осинови паметник" да се превърне в общонародна.
Държавният глава настоя разходите за отбрана да бъдат увеличени до минимум 1.5% от БВП за 2015 г. и постепенно да нарастват до 2%. Обяви, че е целта е изграждане на модерна, мобилна и боеспособна българска армия, оперативно съвместима с армиите на НАТО. Настоя България да намали зависимостта си от един производител на въоръжение и да подкрепи създаването на нов европейски енергиен съюз като част от мерките за енергийна диверсификация, нужна за националната сигурност.
След словото му гвардейският духов оркестър изпълни националния химн..." - в. „Дневник".

„Нека инициативата "осинови паметник" се превърне в общонародна. Това каза президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили на Република България Росен Плевнелиев в словото си, по случай Гергьовден. Празнуваме тържествено Деня на храбростта и Празника на Българската армия. Коленичим смирено, за да почетем паметта на хиляди доблестни и храбри български воини. Те отдадоха живота си за свободно съществуване и национално самоопределение на България. Отдаваме заслужена почит на загиналите в съвременни мисии и операции. Поздравяваме днешните български воини, както и всички ветерани, допринасящи със своя ежедневен труд, за гарантирането на мира, суверенитета на нашата родина, каза президентът.
В историята ни има достатъчно примери за това - как народ и армия заедно са отстоявали правото на самостоятелно съществуване на българската държава. Народът ни винаги е вярвал в своята армия, защото тя никога не го е предавала. Отбелязваме 100 години от избухването на Първата световна война и 75 години от началото на Втората световна война. Много са местата и битките, които пазят спомен за делото на българската войска, каза президентът.
През Балканската война нашият войник остави образци на бойно майсторство и героизъм. През Първата световна война българската войска завоюва блестящи успехи в Добруджа, при Тутракан. В последния период на Втората световна война Българската армия даде своя важен принос в завършващата фаза на войната и запазване на териториалната цялост на България, каза президентът.
Хилядите възстановени и поддържани паметници изразяват нашата почит към всички загинали..." - в. „Сега".

„Правилният отговор на украинската криза е повече Европа. Задължени сме да работим за нова фаза на отбранителна, енергийна интеграция, за по-силен Европейски съюз. ЕС, който да не допусне да се върнат отново ретроградните политики на велики сили и периферия между тях. Това каза президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили на Република България Росен Плевнелиев в словото си, по случай Гергьовден.
Кризата в Украйна ни показа, че все още е възможно в Европа да се преначертават граници, да се подклаждат конфликти, да се дестабилизират държави, да не се спазва върховенството на закона. Тези събития ни показват колко важно е да се спазва върховенството на закона. Демократичните ценности и националната сигурност не са даденост и не са безплатни. Надеждната система за колективна отбрана, изграждането на модерни военни способности са много важни, каза президентът Росен Плевнелиев.
Членството на България в Алианса е основна гаранция за нашата независимост и национален суверенитет. Това не е достатъчно; значително нараснаха изискванията към въоръжените сили, а бюджетът за отбрана е недостатъчен. Процесът на трансформация продължава, той трябва да се ускори, да се адаптира към реалностите, каза президентът Росен Плевнелиев...
Кризата в Украйна ни показа, че все още е възможно в Европа да се преначертават граници, да се подклаждат конфликти, да се дестабилизират държави, да не се спазва върховенството на закона. Тези събития ни показват колко важно е да се спазва върховенството на закона. Демократичните ценности и националната сигурност не са даденост и не са безплатни. Надеждната система за колективна отбрана, изграждането на модерни военни способности са много важни, каза президентът Росен Плевнелиев. Членството на България в Алианса е основна гаранция за нашата независимост и национален суверенитет. Това не е достатъчно; значително нараснаха изискванията към въоръжените сили, а бюджетът за отбрана е недостатъчен..." - в. „Труд".

На фона на тържествата по случай 6 май всекидневниците поставят отделен акцент върху състоянието на българската армия.

„Въпреки трудностите, които изпитва Българската армия, ние сме в състояние да изпълняваме конституционно поставените ни задачи", заяви министърът на отбраната Ангел Найденов в Деня на храбростта и празник на Българската армия пред БНТ.
Той посочи, че понякога това става с риск за живота и здравето на военнослужещите заради остарялата техника, с които разполагат. По думите му, именно заради това модернизацията и превъоръжаването на Българската армия означават не удовлетворяване на капризи, а условие за създаване на адекватни отбранителни способности.
„Българската армия има нужда от нови военни кораби, бронирани машини, поддържане и увеличаване броя и възможностите на зенитно-ракетните комплекси, екипировката и оборудването за военнослужещите - това са част от 55-те цели за способности на НАТО. Но на първо място стоят средствата. Не подценявам необходимостта от финансиране в никоя друга област, но винаги има един предел, от който нещата стават критични. Мисля, че по отношение на средствата за отбрана сме достигнали този предел", посочи министър Ангел Найденов.
Той коментира, че пакетът от цели за способности на въоръжените сили, който включва и процеса на модернизация и превъоръжаване на армията, не е продукт на кризата в Украйна и на събитията на изток и североизток от България. „Те са продукт на дълго планиране в рамките на Алианса и са заложени за реализация до 2020 г. За съжаление, една част от тези цели са прехвърляни през различни години и не са били реализирани заради недостиг на финансови средства", посочи Ангел Найденов. Според него това, което предполага кризата, е фокусиране върху повече капацитет и потенциал от гледна точка на усилване на отбранителните възможности на колективната система на Алианса..." - в. „24 часа".

„По време на посещението си в София генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен посъветва България да спре да намалява бюджета си за отбрана и да инвестира в модернизация на своята армия. Думите на Расмусен не бяха случайни - в резултат от анексирането на Крим от Русия стратегическата ситуация в Черноморския регион се промени драстично, а това според експертите ще има значителни последствия за страните от региона. Един пример - руските балистични ракети "Искандер", разположени на полуостров Крим, са с обхват от 400 километра и покриват както южната част на Украйна, така и цялото крайбрежие на Румъния плюс значителна част от черноморската част на Турция. В състояние ли е българската противовъздушна отбрана да реагира на тази потенциална опасност?
"Не, страната ни не притежава такива средства", категоричен е ген.о.р. Съби Събев, който приключва военната си кариера като военен представител на България в Главната квартира на НАТО в Брюксел. Съоръженията, способни да прихванат тези тактически руски ракети, които могат да маневрират по време на полет, са американските "Пейтриът", руските С-300 и системите "Иджис", разположени върху патрулиращите сега в Черно море американски кораби. Но според конвенцията от Монтрьо те могат да останат в черноморски води максимум 21 дни. "През 2015 г. се очаква изграждането на стационарно противоракетно поле в Румъния, но дотогава има доста време", пояснява ген. Събев. Подобно е и мнението на ген.о.р. Чавдар Червенков, бивш ръководител на Военното разузнаване: "Според някои оценки българските средства за противовъздушна отбрана са, за съжаление, доста остарели. Изпитвам силни съмнения, че разполагаме със системи, които могат да противодействат на съвременните руски ракети. Сами не можем да се справим", казва ген. Червенков..." - публикация на Г. Папакочев във в. „Стандарт".

Вестниците продължават да следят случая с двамата избягали затворници.

„80-90 на сто е сигурно, че бегълците от софийския затвор Николай Николов-Шатката и гватемалецът Хосе Гевара са напуснали страната. Това заявиза "24 часа" запознат с разследването. Вероятно те са прекосили българско-гръцката граница с фалшиви документи за самоличност.
Двамата избягаха от затвора на 30 април между 17 и 18,30 ч. Липсата им обаче бе забелязана едва по време на вечерната проверка в 20,30 ч.
Шатката излежава 20-годишна присъда за убийството на наркодилър, а Хосе е подсъдим за въоръжен грабеж в прохода Хаинбоаз.
Полицаите проверяват версията, че бягството им е организирано отвън.
Шатката и Хосе, които са работили като парнаджии, са напуснали затвора с автомобил, твърдят запознати с разследването. Колата, която вероятно е имала синя лампа, ги е чакала в двора на следствения арест. Оттам тя е излязла през един от страничните входове.
До двора на ареста на ул. "Майор Векилски" двамата са стигнали, като са премахнали решетка, поставена в тунела под сервизните помещения на парното и двора на ареста.
"Не са копали в подземията и не са се измъкнали през подземни коридори", категорични са полицаи. Те са убедени, че вътрешен човек е помогнал на бегълците.
Разследващите все още гледат всички записи от камерите в района, за да разберат дали автомобилът е служебен, или е частен, на който незаконно е поставена синя лапмпа..." - в. „24 часа".

„В Софийския затвор е имало не едно, а две бягства в рамките на ден, разкриха източници на "Стандарт". Издирваните под дърво и камък Николай Николов-Шатката и гватемалецът Хосе Мартинес всъщност не са духнали заедно на 30 април, а поотделно. Шатката е минал по коридор, свързващ тръбите за парното с офицерския стол, който се намира извън корпуса на затвора. Хосе пък е излязъл през парадния вход с бележка, че е в отпуск. В схемата на бягството има и замесен надзирател, който е прибрал тлъста сума, подозират разследващите. В момента се установява кой е, твърдят източници на "Стандарт".
До дни двамата бегълци от Софийския затвор ще бъдат пуснати за издирване с червена бюлетина от Интерпол, научи "Стандарт". В момента усилено ги търсят в България и съседните държави. По оперативни данни чужденецът вероятно е успял да мине границата, докато българинът все още се крие на наша територия.
Двамата са успели да се измъкнат под носа на надзирателите около 17 ч, докато в затвора се е провеждало мероприятие, посветено на италианската кухня по случай националния празник на Италия. По това време контролът е бил занижен, защото е имало външни посетители и повечето пазачи са били ангажирани с тях, разкриха източниците ни. Хосе Мартинес първо минал през трети пост на т. нар. кръгово. Това е кръг, свързващ различните етажи и в празното пространство са опънати мрежи, за да не може затворник за скочи надолу. След това минал и пред първи пост на парадния вход. На бариерата никой не го проверил.
Шатката пък минал през затворническия стол, след това влязъл в коридор с човешки ръст, откъдето минават тръбите на парното под оградата на затвора и отиват в хранителния блок на офицерския стол през улицата.
Вратата навън дори нямала ключалка, а се затваряла отвътре с резе, казват надзиратели. Така Шатката изминал необезпокояван близо 60 м, преди да избяга.
Николов и Мартинес почти сигурно са били подпомогнати от поне един надзирател, който е взел пари, за да осигури безпроблемното им измъкване от решетките, категорични са разследващите. Говори се и за различни суми за подкупа, вариращи от порядъка на 10 000 до 100 000 лева. Публична тайна е, че голяма част от тъмничарите правят различни услуги на пандизчиите срещу определени суми..." - в. „Стандарт".

Всекидневниците правят равносметка и на повишения брой на случаите на оказана спешна медицинска помощ през празниците.

„От 1 до 5 май през „Пирогов" са преминали 2849 пациенти, от които 325 са приети. 250 са били неосигурените лица. С 15 % са завишени посещенията в болницата, в сравнение с делничните дни, това стана ясно на брифинг в "Пирогов", където бяха представени най-характерните случаи и инциденти от почивните дни...
През почивните дни е била повишена консумацията на алкохол и храни, с което са свързани някои от оплакванията на пациентиет. Констатиран е и увеличен травматизъм, са някои от наблюденията на дежурните лекари.
Много пациенти са идвали, без да са имали нужда от спешна помощ..." - в. „Труд".

„През детския спешен травматологичен кабинет са преминали 202 пациенти. Най-често децата са идвали с травми на горните крайници, каза д-р Николай Цуцумански от спешния кабинет по детска травматология. Тази нощ екипът му е хоспитализирал момче, пострадало в катастрофа на автомагистрала "Хемус". Пациентът е със счупен таз.
Най-честите оплаквания са свързани с болести на жлъчно-чернодробната система и панкреатити. В този период е била повишена консумацията на алкохол и храни, което е довело до по-честите посещения на пациенти в спешния център...
Само един мъж е приет с алкохолна интоксикация, който е на възраст малко над 40 г. Няма опити за самоубийства или тежки травми след побой. Един мъж е бил приет с глътнато чене, но е извадено лесно и е в добро състояние..." - в. „Дневник".