GPS-и следят боклукджиите

Солени глоби за закъснения по време на дежурства в "Чистота"

GPS-устройства ще следят новите машини на ОП "Чистота" - Пловдив. Това заяви кметът Иван Тотев. Ще има и доста сурови санкции за закъснения по време на зимните дежурства – до 30-минутно забавяне глобата ще е 1000 лева, а над половин час скача на 5000.

Община Пловдив пусна обществена поръчка за избор на нова сметопочистваща фирма. Договорът на действащия в момента подизпълнител КМД изтича през ноември тази година.

Стойността на поръчката е около 40 милиона лева с 5-годишен договор на изпълнение. 

Водещо условие е по-доброто качество на машините – по-безшумни, по-нови и с по-малко прах. Новото оборудване ще отговаря на екостандарт "Евро 5" , каза Иван Стоянов – шеф на ОП "Чистота" – Пловдив.

Ще има някои изменения в новия договор, посочи още той . До момента промените са за намаляване на зимните дежурства с оглед на използваната техника. Действащите машини ще бъдат намалени от 109 на 65 за зимния сезон, разходът на парите за дежурства ще падне наполовина, каза Стоянов.

Ще бъдат променени и фиксираните начални и крайни дати на зимните дежурства. Измененията ще стават със заповед на кмета, който ще регламентира тези дежурства. Работата по почистването може да започва или да спира по-рано или по-късно, обясни Тотев.

Без промяна остава миенето на улиците за летния сезон, допълни градоначалникът. Улици първи клас отново ще се мият 5 пъти седмично, тези от втори клас - 3, а от трети - веднъж седмично.