Културата - четвъртият най-доходоносен отрасъл за София

Йорданка Фандъкова представи резултатите от изследването "София - град на творческата икономика"

Изкуствата, културните, творчески индустрии, културното наследство са на 4-то място по добавена стойност в икономиката на София. Това показва научното изследване "София – град на творческата икономика", направено от Обсерватория по икономика на културата в рамките на съвместен проект със Столична община.

Резултатите от изследването бяха представени днес от кмета на София Йорданка Фандъкова.

Данните от изследването очертават столицата като национален център на културните и творчески индустрии, подчерта тя.

Икономическите показатели, по които е изчислена значимостта на културата за стопанството на града, са добавена стойност, заетост, оборот, брой организации и преки чуждестранни инвестиции. Данните показват насрастване и положителна динамика за периода 2008 - 2012 г., както и концентрация между 50% до 92% в София.

Всяко десето предприятие или организация е предприятие на творческата икономика. Тези резултати разкриват един сектор, много по-устойчив на икономическата криза от голяма част от секторите в българската икономика; сектор, който продължава да дава оптимистични цифри, важни за цялостното градско развитие и икономиката на София, и основание да наречем София "град на творческата икономика", добави кметът.

Икономическият принос или добавената стойност на културния отрасъл в стопанството на Столична община е 8%, което е с два пъти повече в сравнение с национално ниво - там приносът е от 3.97%.

Добавената стойност за София за 2012 г. за изкуства и културно наследство е 0.18%, за културни индустрии – 5.94%, за творчески индустрии – 1.42%, за културен туризъм – 0.36%. Най-голям прираст като добавена стойност от 2008 г. към 2012 г. за столицата има културното наследство – 164.2%.

Изследването "София – град на творческата икономика" и резултатите, които показват сериозен икономически растеж на изкуствата, културните и творческите индустрии, културното наследство и културния туризъм, са и основа за подготвяната в момента Национална стратегия за развитие на изкуствата, културните и творческите индустрии, културното наследство и културния туризъм.