Общината тегли 2 милиона заем за 6 нови машини

Техниката ще бъде взета на лизинг за 36 месеца при максимална лихва от 8%

Община Пловдив планира да изтегли още един дългосрочен заем. Това е едно от предложенията, които ще се гледат на утрешната сесия на местния парламент. С 2 милиона и 100 хиляди лева кметът Иван Тотев иска да купи нова техника за общинско предприятие "Чистота". Мотивът е, че част от сегашното оборудване е остаряло.

С парите от дългосрочния общински дълг ще бъдат купени 2 сметовоза, 2 миячни и 2 метачни машини. Новата техника ще бъде взета на лизинг за 36 месеца при максимална лихва от 8%, става ясно от предложението.

Чрез закупуването на машините ще се подобри дейността на организацията и качеството на услугите за гражданите, по начин щадящ околната среда, каза Иван Стоянов, шеф дружеството. На общественото обсъждане преди месец по темата той допълни, че с новата техника ще се контролира, освен риска към околната среда, а и този към човешкото здраве.

Старата техника води до чести ремонти, завишен разход на гориво и преразход на финансов ресурс за предприятието. През периода 2012-2013 година са похарчени над 300 хиляди лева за подмяна на части.