Парк "Странджа" дава 320 бона за ремонт на сайта си

Условията за участие в конкурса са извънземни, само един може да спечели, твърдят от НАБЧ

Скандалната сума от 320 000 лева дава ПП "Странджа" за ремонт и разширение на електронния си сайт, съобщиха от НАБЧ. Обществена поръчка е обявена на 11 март т.г. като част от проект с името „Устойчиво управление и устройство на Природен парк „Странджа“. Тя включва разширяване на интернет страницата на парка, превеждането й на английски език, както и изграждане на цялостна система за електронно представяне и подпомагане на дейности с хардуерно и софтуерно обезпечаване на стойност 320 000 лв. без ДДС. Крайната сума с начислено ДДС става 384 000 лв.

"НАБЧ счита, че е недопустимо и повече от скандално да се плащат толкова много пари за ремонт на един обикновен сайт, при положение, че цената на нов такъв струва стократно по-евтино. Неясно защо ръководството на ПП "Странджа" настоява да притежава и два собствени сървъра!? Отгоре на всичко те трябва да са и супермощни. Според заданието сървърът трябва да има и видеоплатка с вушителните 400 ядра! Подобни мощни устройства се използват основно в Холивуд за производство на 3 D суперпродукции от типа на "Аватар". Интересно е, какво са намислили да правят в парк "Странджа" с такава извънземна техника и защо изобщо им е необходима тя?", обявяват от Асоциацията.

В съобщение до медиите от НАБЧ информират още:

"Към обществената поръчка има и още едно смущаващо изискване - за доставка на 10 таблета, каквито в България, а и в по-голямата част на света няма. Според изискванията таблетите трябва да са противоударни, противоводни, противопрахови - с една дума извънземни! 

Не по-малко смущаващи са изискванията към кандидатите, които имат право да участват в този странен конкурс. Например, ръководителят на екипа трябва да е завършил специалност Геодезически информационни системи, да има 7 годишен стаж и завиден опит в защитени територии. От него се иска да покаже и надеждни препоръки, но не от кой да е, а от възложители на обществени поръчки.
НАБЧ проведе серия консултации с водещи компютърни специалисти и вносители на компютърна техника, които считат, че условията на обществената поръчка са скандално дискриминационни. Според експертите по хардуер и софтуер дори и най-големите фирми в бранша не могат да изпълнят така зададените условия. Поради което възникна сериозно съмнение дали победителят в конкурса вече не е известен.
НАБЧ внесе официална жалба до КЗК с искане да започне разследване за провеждане на конкурс при крайно дискриминационни условия. За изхода от проверката ще ви уведомим допълнително.
Припомняме, че целият проект „Устойчиво управление и устройство на Природен парк „Странджа” е на стойност 7 821 000 лв. без ДДС. Екипът и ръководителят на екипа, управляващи програмата, по закон получават 10% от стойността или 782 100 лв. без ДДС.
Ръководството на ПП „Странджа” явно не знае какво става, но полага подписи под поръчки. В същото време историческият план за управление на парка години наред е в положение "изготвя се" от Фондация „Биоразнообразие”, която е част от прословутата коалиция „За да остане природа в България”.