Мъж се обесил на Великден заради бърз кредит от 400 лева

Мутрите - събирачи на дългове довели до пълно отчаяние 59-годишния мъж

Събирачи на дългове са довели до пълно отчаяние 59-годишния Динко от с. Гаврилово и на Великден той окачил въжето на врата си и се обесил. За драмата на своя баща разказа Радостина, дъщеря на Динко. Бащата на Радостина взел бърз кредит от 400 лева заедно със свой приятел и си разделили парите.

"Баща ми е започнал да плаща неговата част от кредита и е успял да я покрие, но приятелят му не е имал възможност да си плати. Затова баща ми е поел и неговата част, но имал затруднения и закъснял с вноските. При него започнали да идват всеки ден главорезите с джипове. Когато не го открвали, са го търсили по къщите, при негови приятели. Един от съседите ги питал защо търсят баща ми, а мутрата отговорила: "За 50 лева". Дори са влезли в дома на баща ми, в неговата къща, в неговото село Гаврилово", разказа в "Дневен ред" по TV7 Радостина.

Преди да вземе фаталното решение Динко се е обадил на дъщеря си и е поискал 200 лева назаем. "Беше много притеснен. Каза ми, че ако не му дам тези пари, ще си сложи въжето, защото повече не издържал. Не знаех за какво говори, не повярвах, че ще направи нещо такова. Искал ми е пари, но никога такава голяма сума. На Великден се чухме и той ми каза: „Свършва хорото и аз се беся”. Баща ми не е луд, той обичаше живота", разказва още Радостина. Младата жена разкрива още, че яките момчета успели да вземат дебитната карта на баща й, както и личната му карта. "В якето му беше открит само погасителния план, от който е видно, че дължи само 100 лева. Главорезите откриха баща ми обесен на 29 април, а на мен съдебният лекар ми каза, че той се е обесил на 21 април. Съседката пък ми каза, че са идвали няколко пъти с джиповете си, но явно татко е бил вече обесен. И щом не са го открили, въпросните трима главорези, са влезли и са видели баща ми да виси на въжето, обадили са се на полицията и шефът им е ходил в полицията и е изказвал съболезнования", разкрива още Радостина.

По думите й, баща й никога не е теглил кредит. "Ако можех да върна времето щях да отида и да видя какво е станало. И аз съм имала проблеми с бързи кредити, идваха у нас главорези и ми казаха, че ако нямам пари да им дам, да си продам бъбрек. Аз например изтеглих 5000 лева за ремонт през 2008 г., а през 2012 г. вече станаха 12 хил., даден е на частен съдебен изпълнител и не ми се мисли колко е станал. Мен ме съкратиха от работа, самотна майка съм с две деца", реди драмата си младата жена.

Адвокат Веска Волева, която успя да осъди банка заради лихви, определи като банално поведението на държавата, която не защитава хората. "Такива битки и войни се водят във всяко второ семейство в България. Бързите кредити, кой мислите, че е собственик на тези фирми – банкерите, разбира се, чрез поставени лица. Това е големия грабеж, стигало се и до лихва 1000 %. Юристите в България се страхуват от тези дела, защото така е усложнена материята, че да не разбереш за какво става въпрос", казва още Волева.

"Фирмите, които отпускат бързи кредити, са противозаконни", заяви адвокат Марин Марковски.