Днес празнуваме Деня на Европа

На 9 май 1950г. е направена първата стъпка за създаването на обединението, прераснало днес в Европейски съюз

След горчивия опит от Втората световна война и пред опасността от избухване на Трета световна война, която да погълне цяла Европа, на този ден в Париж френският външен министър Робер Шуман представя предложение за създаване на организирана Европа, неразривно свързана с поддържането на мира.

Той прочита пред международните медии декларация (т.нар. Декларация Шуман), с която призовава Франция, Германия и другите европейски страни да обединят производството си на въглища и стомана като "първа реална стъпка към Европейска федерация". Шуман предлага създаване на една наднационална "Европейска институция", натоварена с управлението на индустрията за въглища и стомана - секторът, който по това време е бил основата на военната мощ.

Няколко години преди това страните, към които Робер Шуман се обръща, почти са се унищожили взаимно в един ужасен конфликт, оставил след себе си чувство за материално и морално опустошение. Идеята за обединяване в Европа на двете ключови индустрии, чрез които се развива оръжейното производство, предполага създаване на гаранция за мир на континента.

Предложението, обявено от Франция, се приема с готовност от Германия, Италия, Холандия, Белгия и Люксембург и през април 1951 г. те подписват договора, който учредява първата Европейска общност - Европейска общност за въглища и стомана. На срещата на върха в Милано през 1985 г. лидерите на Европейския съюз решават 9 Май да се чества като "Ден на Европа".

От тогава до днес 9-ти май символизира стремежа към единство, мир и просперитет в Европа. Денят на Европа е повод за празнични изяви в много европейски държави. Това е още един начин хората от различни нации да се чувстват обединени европейци.

Той е обявен за празник в България с Постановление 54 на Министерския съвет от 29 март 2005 г. На този ден знамето на Европейския съюз се издига над сградите, в които органите на държавната власт осъществяват своите функции, както и на входните и изходните пунктове на България.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен