Празнични събития, посветени на Деня на Европа

Информационното бюро на Европейския парламент в България и Представителството на Европейската комисия в България организират серия от събития по случай 9 май - Деня на Европа.

На 9 май в 10,00 часа в Националния археологически музей ще се проведе дискусия "Това е нашата Европа: Kак да бъдем активни граждани?". Ще бъдат представени на инициативите, организирани от Представителството на ЕК и от Информационното бюро на ЕП в България, по случай Европейската година на гражданите, като и ще се проведе ученическо състезание – викторина по европейски теми.

От 12 до 19 часа всеки желаещ може да се включи в многобройните викторини и игри с награди за участници, които ще се организират на информационни щандове в 4 големи търговски центъра в София - Mall of Sofia (бул. Ал. Стамболийски 101), Сердика Център (бул.Ситняково 48), THE MALL (бул. Цариградско шосе 115Z), Сити Център София (бул. Арсеналски 2).

За втора поредна година безплатният вестник "Поколение Европа", посветен на 9 май - Деня на Европа, изцяло подготвен и списан от студенти, ще бъде разпространяван на всички публични събития, в български университети и в центровете Европа Директно. Изданието е на Информационното бюро на Европейския парламент в България.

Празнични концерти организира Столична община (СО) по повод Деня на Европа (9 май). Те са част от Календара на културните събития и в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападния регион за Европейска столица на културата през 2019 година, съобщиха от СО.

На 9 май, петък, от 12.00 часа, на Летище „София" – Терминал 2, популярни класически пиеси ще представи Софийската филхармония с диригент и солист – Мартин Пантелеев.

В Деня на Европа, от 12.00 часа, в Градина „Кристал" концерт ще изнесе Софийският духов оркестър с диригент Юли Дамянов. от общината уточниха, че в същия час в подлеза към Метростанция „Сердика" ще свирят музикантите от Джаз формация „София".

От 19.00 часа на 9 май, в Зала „Света София" ще се състои концерт на Симфониета „София" под диригентството на Свилен Симеонов. В програматаще има: Лудвиг Ван Бетовен, увертюра „Егмонт" ор.84, Симфония №7, Adur, op. 92, оркестрови варианти на „Ода на радостта" и Химна на Република България. Входът свободен.