Транспортни и инфраструктурни са основните проблеми в Братя Даскалови

Ще се предприемат административни мерки, за да бъде съхранен Гранитския дъб – най-старото дърво в Европа

Трета изнесена приемна проведе областният управител на Стара Загора Живка Аладжова. На 8 май тя посети община Братя Даскалови, където се срещна с общинското ръководство, кметове и кметски наместници, както и с граждани, които поставиха пред нея въпроси с обществен и личен характер.

Транспортни и инфраструктурни са основните проблеми в общината, отчете кметът на Братя Даскалови Иван Танев. Живка Аладжова се ангажира да съдейства с проучване на възможностите за финансиране на рехабилитацията на пътя Пъстрово-Сърневец-Съединение, за който има изготвен проект за ремонт. Участъкът е в окаяно състояние, заради което фирмите-превозвачи отказват техни автобуси да го обслужват. 11-километровата отсечка създава напрежение сред местното население и заради факта, че затруднява достъпа до медицинска помощ в района. Друг пътен участък, който има нужда от цялостен ремонт, е Черна гора-Опълченец-Белозем. Беше поставен и въпросът с възможността поне два пъти седмично автобуси от Стара Загора да минават и през селата в северната част на община Братя Даскалови. Във връзка с транспортната инфраструктура стана ясно, че съвсем скоро се очаква разрешение от АПИ за завършване на пътна връзка с АМ „Тракия”, която ще облекчи хората освен от Братя Даскалови, и населението в общините Брезово и Първомай. 

От общинското ръководство обясниха на Аладжова, че сред важните проблеми в региона са високата безработица и съществената липса на медицински кадри. Областният управител сподели, че над 40 души от Братя Даскалови, че бъдат назначени по одобрената от правителството Национална програма „Сигурност”. „Реализацията на програмата от една страна ще осигури работа и доходи от труд на безработни лица, а от друга ще допринесе за подобряване на сигурността и опазване на обществения ред в най-малките и отдалечени населени места в страната”, каза Аладжова.

Областният управител подчерта, че ще настоява в Братя Даскалови да бъдат предоставени автобуси от Министерството на образованието за извозване на учениците от трите средищни училища в общината.

Кметът Танев информира, че в момента ръководството работи усилено в три направления – ремонт на участъци от общинската пътна мрежа, завършване на парка в село Оризово, както и нов изглед на стадиона в Братя Даскалови.

Областният управител Живка Аладжова пое ангажимент и да предприеме административни мерки, с които да бъде съхранен Гранитския дъб – най-старото дърво в Европа (на 1670 години), тъй като единственият останал жив клон има нужда от сериозно укрепване, за да бъде запазен.

След разговорите с общинското ръководство и с граждани Живка Аладжова посети консервно предприятие „Конекс-Тива” в село Оризово, чийто собственици са най-големите работодатели в цялата община, осигурявайки постоянна заетост на над 300 души. Голямата част от продукцията на фирмата – над 96%, е предназначена за износ, основно в Северна Америка.