До седмица готови експертизите за удавилите се братчета край Брестовица

Образувано е дело срещу неизвестен извършител за подбуждане и склоняване към самоубийство

До една седмица ще са готови медицинските експертизи по случая с удавените деца в Брестовица. Това посочи говорителят на Районната прокуратура в Пловдив Атанас Илиев, съобщава Фокус.

Чака се постъпването на назначените съдебномедицински експертизи при разследващия полицай. Първоначалните данни са, че се касае за смърт от удавяне. Целим да установим как се е стигнало до самия инцидент, за което все още е рано да коментирам, каза Илиев. Официалното становище по случая обаче се очаква, след като приключи досъдебното производство и се установят всички факти.

Няма данни за насилствена смърт, за телесни повреди и други подобни съмнения, поради което делото е образувано срещу неизвестен извършител за извършено престъпление по член 127, ал.2 във връзка с ал.1, което означава - подбуждане и склоняване към самоубийство на непълнолетно или малолетно лице. Наказанието, което предвижда законът е от 3 до 10 години лишаване от свобода.

Делото е образувано, за да можем да изследваме по максимално обективен начин фактическата обстановка, с която се е стигнало до този случай, уточни Атанас Илиев.

След първоначалния оглед е извършен и друг, иззети са велосипедите на децата, събират се доказателства по делото, разпитани са свидетели.

Както Plovdivutre първи съобщи, две братчета, 14-годишният Спас и 7-годишният Злати, бяха открити мъртви в напоителния канал край селото. Сигнал за инцидента е получен в събота около 20 часа. Служители на "Напоителни системи" веднага са спрели водата на водоема, за да открият телата на момчетата. В края на канала, "залепени" на огромна решетка, са видени труповете на децата. Спасители са извадили телата на момчетата. Момчетата били на гости при баба си и дядо си в Брестовица.