Два протеста готвят старозагорци в понеделник

Недоволството на местните - срещу отлагането на акцията за събаряне на незаконни постройки

Два протеста готвят старозагорци в понеделник, 12 май. Поводът е безпрецедентният отказ на Областната дирекция на полицията да охранява планираната от месеци акция по събарянето на 50 ромски незаконни постройки в местността "Борова гора" и в кв. Лозенец в Стара Загора.

От години местните роми изсичат гори в този район и строят къщи. Преди месеци кметът на общината Живко Тодоров издаде заповед за събарянето на 50 незаконни постройки. Акцията трябваше да започне от утре, 12 май, но в последния момент органите на реда, с писмо от 10 май, поискаха отлагане на мероприятието, поради неблагоприятен момент.

Местните подозират в решението на полицията политическа поръчка свързана с предстоящите Евроизбори. Подобна теза изрази и председателят на ОбС Стара Загора Емил Христов, предвид факта, че общинското ръководство е на ГЕРБ, а МВР е подчинено на управляващите.

Старозагорци безапелационно изразиха недоволството си от това развитие и организираха в социалните мрежи протести. Единият ще се състои в 12ч. пред Областна администрация Стара Загора под мотото "На помощ на Стара Загора", другият е от 18ч. в парк "Пети октомври" /Градската градина/ под надслов "Да построим незаконна къща пред полицията, за да видим колко бързо ще я бутне".