Кметът: Няма да се откажем от събарянето на незаконните постройки

Според Живко Тодоров от отмяната на акцията ще се възползват политически сили

От отмяната на събарянето на незаконните къщи в кв. Лозенец в Стара Загора ще се възползват определени политически сили. Общината няма да се откаже от събарянето им. Това e начинът да се спазва закона, заяви пред Радио Стара Загора кметът Живко Тодоров по повод писмото на Областна дирекция на МВР, в което полицията обяснява, че няма нужния ресурс за осигуряване на обществения ред в ромския квартал по време на изборите и абитуриентските балове.

Според Живко Тодорв, не може да се търси вината в ръководството на полицията в Стара Загора, защото отказът за съдействие е политически и обслужва партии, които търсят гласове за изборите на всяка цена. Кметът е категоричен, че през лятото Общината ще насрочи нова дата за събаряне на незаконните постройки, което е правилно и е за доброто на града.

Той припомни, че става дума за постройки, направени без проект, без разрешение и строителни книжа, липсва отстъпено право на строеж. Един от мотивите за решението е и административната отговорността на кмета при инцидент с някоя от незаконните постройки.

Живко Тодоров припомни, че в района на гетото в кв.Лозенец се извършва незаконна сеч на гората, заселват се хора от други райони на страната и ако не се вземат мерки сега, ситуацията ще излезе извън контрол в близко време. Най- показателният пример за извънредната ситуация в кв. Лозенец е , че незаконните къщи са стигнали на 100 метра от парк ”Аязмото”.

Коментарът на областния управител Живка Аладжова по казуса е, че не бива да оспорва закона и подкрепя всяко действие на институциите, но то трябва да бъде съобразено и добре организирано. Пред Дарик Аладжова заяви, че няма как да бъдат оставени на улицата 50 семействаче и когато се тръгва на такава крачка, тя трябва да бъде съобразена и да има обмисленост в последващите действия.