Онлайн и след смъртта

В технологичен век, като този трябва да се замисляме за виртуалното "наследство", което оставяме да напомня за нас

Когато живота приключи, няма връщане назад- това е ясно. Но с развитието на технологиите и промяната в алгоритъма ни на живот трябва да помислим за профилите в мрежите и пощенските кутии след смъртта ни.
Български експерти настояха за правен закон, който да регламентира, какво да се случва с профилите ни, кой да отговаря за снимките и личната информация за нас и нашите близки.
Направено изследване показва, че едва 7 държави в света са намерили своя законов отговор. В американския щат Айдахо има разпореждане, чрез което наследник може да реши съдбата на личните данни и публикациите на починалия си близък.
Около 14 други страни заобикалят липсата на правна рамка чрез алтернативното "виртуално завещание", което се сключва с частна фирма, поемаща отговорността да залични данните, но тук проблем се явява моралната страна на нещата - дали фирмата-изпълнител ще е достатъчно доблестна да изпълни молбата на починалия без да злоупотреби с данните му?
И докато информацията в онлайн банкирането са по-лесно управляеми, не така стой въпроса с личната информация във Facebook, Google, Yahoo, YouTube и други.
Оказва се, че много от компаниите са създали свои собствени правила за тези случаи.
Мрежата на Зукърбърг предлага възможност да се запази вида и изгледа на профила, т.нар. "Мемориализиране" (от Мемориал – паметник).
Google предоставят достъп до акаунта на техен починал потребител на "оторизиран негов представител", макар че тази дефиниция е леко неясна. Освен това целият процес за получаване на достъп е доста продължителен и тромав – дори и с новата privacy политика на компанията, предава Avtora.
Yahoo са развили най- успешната тактика за справяне с проблема – всеки акаунт, който е неактивен повече от 4 месеца, се изтрива.
Twitter просто заключват акаунта при поискване и той става недостъпен.
Социалното пространство е мястото, където вероятността от кражба на лични данни е най- голяма, а какво се случва след като човек почине и не е подготвил и "виртуалното" си Аз за раздяла със земния живот, е въпрос за който всички трябва да се замислим навреме.