Корабът "Кук" ще стига до Острова за 40 минути

210 души е капацитетът на катамарана

210 души е капацитетът на кораб „Кук”, който ще пътува до остров Света Анастасия. Корабът е с две палуби, като на долната има кафене, а на горната -пейки. Времето, за което се стига до острова, е за около 40 мин. от Мостика на Бургас. При лошо време има вариант пасажерите да се вземат от пристанище-Бургас.

Ако времето е лошо и не може да се застава на самия остров, тогава ще се отменят курсовете, като ще се уведомяват туристите предварително от човек, който ще бъде постоянно на Мостика. Корабът „Кук” ще пътува три пъти на ден независимо от броя на пасажерите до октомври. Първият курс е в 10 часа, а последният е в 17.30 часа. При нужда между тях може да се вкарат допълнителни курсове. Официално корабът тръгва на 15 май. Капитанът на кораба е от 10 години в туристическата дейност, а практикува професията от 1986 година.

Екипажът е от 4 души- капитан, двама моряци и един механик, който се занимава с двигателите. Корабът се движи с дизелово гориво, което не замърсява морето. Корабът е оборудван с всички спасителни средства –плотове, спасителни жилетки, пояси.

„Ако има 200 броя пътници, оборудването е за 250. Спасителни лодки не са необходими. Всеки плавателен съд, който вози пасажери, преди да започне тази дейност, минава преглед за пълното си оборудване. При положение, че липсва част от оборудването, той не може да вози пасажери. За разлика от някои съседни държави, които допуснаха трагедии с плавателни съдове, при нас това не може да се случи, защото се следи много стриктно. Корабът има корабен дневник, в който се отразява кога е тръгнал, скоростта на вятъра, ситуацията в морето, въобще всичко, което се случва на кораба се описват в дневника", каза за "Фокус" Яни Пападопулов, собственик и капитан на кораба.