Зарибяват бургаското езеро Вая с 4 тона бял амур

Бургаското езеро Вая ще бъде зарибено  с 4 тона бял амур. Във водите му ще бъдат пуснати 12 000 риби от този вид. Това ще стане в края на месец май. Зарибяването с 4-те тона бял амур се извършва с цел редуциране на водната растителност във Вая, която е изключително голяма и затруднява живота в езерото.

В момента върви съгласуване за точната дата и протичането на цялостния процес по зарибяване на езерото. Рибата, която ще се пусне в езерото ще е с местен произход, от български развъдник, за да може да се адаптира по-лесно. Според специалистите за да има пълноценен ефект зарибяването трябва да се извършва в продължение на 5 години с екземпляри с размери над 300 грама.

Най-ефикасен за борба с водната растителност е белият амур, казват инспекторите. Той се използва широко за контрол на растителността в канали, язовири, рибовъдни басейни и др. водоеми. Белият амур е бързорастящ вид, който в язовирите може да надхвърли тегло от 30-35 кг. и дължина над 1.20 м., а консумираните количества са от 50-60 % до около 2-3 пъти надвишаващи собственото му тегло.

В момента на еко зона Вая е поставена охрана и видеонаблюдение. Допълнителен охранителен екип с лодка на ИАРА ще осигурява ежедневен контрол срещу бракониерски набези. Уловът в езерото е разрешен само за любители рибари – въдичари, но след изтичане на забраната за риболов през май. Изрично забранен е уловът с мрежи във водоема.

Вая е най-богатото на сладководна риба езеро в страната и преди години се е ползвало за промишлен риболов.