Кунева: Искам отговор от Станишев за "Южен поток"!

Правителството отсъства вече година от проблеми като безработицата и справедливостта, категоричен е водачът на евролистата на Реформаторите

Водачът на листата на Реформаторския блок Меглена Кунева заяви, че иска отговори от лидера на БСП Сергей Станишев за участието му в лобисткия скандал с проекта "Южен поток".

"Ако не си регистриран като лобист, но си част от европарламента, моментално биха те изхвърлили, ако участваш в скандал какъвто е този с поправките на БСП в Закона за енергетиката, консултирани с „Газпром“. Как може задкулисно да консултираш текст с този, с когото държавата ще сключва договор?

Тогава с кого преговаряш? „Газпром“ преговаря сам със себе си ли? Аз искам отговора на Станишев". Това заяви Кунева в предаването „Лице в лице“ по бТВ.

Какво иска Реформаторският блок от "Южен поток" – да се спазва българското законодателство, да се спазва европейското законодателство, да се знае за колко време се изплаща инвестицията. 22 години, през които България няма да получава такси дали е националният ни интерес, попита Кунева.

Тя добави, че не без основание "Шпигел" твърди в последния си брой, че България се  превръща от правителството си в "предмостие на руските интереси в ЕС".

Меглена Кунева подчерта, че Реформаторският блок ще работи за това България да стане основател на Европейския енергиен съюз. Откакто сме в ЕС, имаме най-голямата независимост в историята си, категорична беше Кунева и добави, че по време на газовата криза от 2009 г. именно ЕС е помогнал на България.

Това правителство дойде на власт, като обеща нови работни места, но безработицата продължава да засяга над 420 хил. души, категорична беше Кунева и каза, че е твърде ниска цел да идват на власт с обещанието, че ще връщат ДДС на бизнеса, след като по закон са длъжни да го правят.

Първият български еврокомисар разкритикува поведението на правителството и подчерта, че тази негативна оценка е за Станишев като мандатоносител. По думите й, правителството е отказало да носи политическа отговорност и отсъства вече една година от проблеми като безработицата и справедливостта.. "Те „дадоха назад“ с чисто моралния казус с назначаването на шеф на ДАНС", допълни тя оценката си към БСП и кабинета.

Кунева каза, че вторият приоритет на РБ, освен създаването на Европейския енергиен съюз, ще е насочването на европейските средства към създаването на реални работни места. Евросредства има освен в Оперативните програми на ЕС, но и по линия на десетки други програми и всяка възможност, която не е осъществена за страната, е пропусната полза, подчерта тя. Европейските депутати са част от усилията за намиране на повече пари, въпрос на убеждение е това и има значение кои ще са българските пратеници там, защото те ще участват в разпределянето на 1000 млрд. евро бюджет на ЕС, подчерта Меглена Кунева.

На въпрос за двете основни политически семейства в ЕП Кунева отговори, че акцентът не може да бъде върху преразпределението на парите, както искат социалистите, защото преразпределението не произвежда. Реиндустриализацията на БСП е връщане към миналото. Да възродиш едно предприятие с държавни пари, гълтащо огромни количества енергия в производството си , означава, че то ще компенсира ниската си конкурентност чрез ниски работни заплати, обясни тя и каза, че съвременната икономика не разчита на предприятия гиганти, а на малките и средни производители.

Кунева добави, че ще мобилизира всички приятели и колеги, с които е работила предишни години и като главен преговарящ, и като комисар, за да изгради желязно представителство на България в Европейския парламент.

На въпрос за призива на Иван Костов да се гласува преференциално, Кунева отговори, че като бивш лидер на ДСБ е нормално да призове в полза на кандидат от ДСБ. Аз съм дала подкрепата си за сегашния лидер на партията Радан Кънев и когато ставаше дума да се избере говорител на РБ, аз не правих уговорки, убедих колегите си в ДБГ и той получи нашата подкрепа, разказа Кунева.

Всички в листата имаме равен старт за европейските избори и ако хората предпочитат третия в листата Божидар Лукарски, трябва да отметнат номера му в дясно на бюлетината, ако искат Радан Кънев – да отметнат неговия номер, ако искат аз да ги представлявам в ЕП – да посочат номер едно, допълни тя. Ние одобряваме да има мажоритарен елемент на евровота и да има избор за хората, още повече, че аз съм се явявала мажоритарно на президентските избори и спечелих подкрепата на близо половин милион българи, заяви Кунева.

Аз много държа на единството на РБ и държа да кажа не кой е най-добър в листата, а че всички са добри в нея, подчерта лидерът на ДБГ. Тя каза, че помни призива на Иван Костов по време на президентските избори, че ако тогавашният кандидат Плевнелиев иска подкрепата на десните сили, трябва максимално да се доближи до програмата на Меглена Кунева като независим кандидат. Спомням си това с добро, подчерта водачът на листата на Реформаторския  блок и добави, че в ЕП ще работи без отсъствия и на пълно работно време за интереса на България.