До месец нова присъда за Менашки, заклал красавицата Мария

Частните обвинители поискаха 30 години затвор за ексченгето

В рамките на месец Апелативният съд в Бургас трябва да реши за наказанието на бившия полицай Михаил Менашки, убил по особено жесток начин 30-годишната Мария Златанова.  Менашки обжалва пред Върховния съд постановената и потвърдена  25-годишна присъда за екзекуцията.

Решението на съда е оспорвано и от частните обвинители и  гражданските ищци.  През март върховните магистрати върнаха делото за ново разглеждане и днес процесът започна отново в Апелативния съд в морския град. 

Прокуратурата поиска да бъде потвърдена присъдата, защото намира за неоснователни възраженията на подсъдимия и неговите защитници, че деянието не е било предумишлено и не е извършено с особена жестокост. Обвинението смята наложеното наказание за справедливо. Частните обвинители настояха за 30 години лишаване от свобода, като се постанови при превес на обстоятелствата, отегчаващи вината на Менашки. Тезата на защитата е, че на първата и втората инстанции са допуснати съществени процесуални нарушения. Адвокатите на Менашки смятат, че деяние е извършено непредумишлено и довереникът им не е проявил особена жестокост. 

Менашки изрази искрено съжаление за случилото се и каза, че е осъзнал грешката си. Той помоли да бъде признат за виновен в извършеното от него деяние, но квалифицирано в по-леко престъпление, и да се намали наказанието му. 

Михаил Менашки беше признат за виновен за умишленото клане на Мария Златанова и  за телесната повреда на приятеля  й –футболистът Симеон Куминков от Несебър. Кървавата драма е от преди две години пред хотел  „Глобус“ в Слънчев бряг.  Менашки причакал двойката и нападнал Мария докато се качвала на предната седалка в джипа на приятеля си. Жената е прободена седем пъти, ранен е и младежът, който се опитал да я защити.