НАТО може да предприеме по-твърди действия, за да спре Путин

В Алианса обсъждат се възможните нови мерки за подсилване на колективната отбрана на страните-членки

НАТО може да предприеме по-твърди действия, за да спре руския президент Владимир Путин, заяви в есклузивно интервю за Си Ен Ен генералният секретар на Алианса Андерс Фог Расмусен, цитиран от БНР. По отношение на проведените в неделя референдуми в Донецка и Луганска област Расмусен каза:

"Тези референдуми са незаконни, те са организирани хаотично, в тях има неясни и двусмислени въпроси. Те нямат значение. Единственото, което е от значение, са президентските избори на 25-и май и аз призовавам всички страни да гарантират тяхното нормално провеждане."

Според Расмусен от видяното досега е ясен опитът на Русия да дестабилизира ситуацията в Източна Украйна и да затрудни провеждането на президентските избори. Той препоръча:

"Русия трябва да престане да подкрепя сепаратистите и да помогне да се гарантира, че президентските избори могат да се организират и проведат по нормален начин."

Андерс Фог Расмусен увери, че НАТО взема мерки за гарантиране на колективната отбрана на страните - членки чрез засилено въздушно присъствие в района на Балтийските държави, разполагане на АУАКС системи над Полша и Румъния и засилено военноморско присъствие в района на Черно море.

"Точно сега обсъждаме възможните нови мерки за подсилване на колективната ни отбрана. По този начин сме изпратили един много ясен сигнал на увереност в нашите съюзници, а също и много ясно послание до Москва. Ние няма да се поколебаем за предприемем по-нататъшни стъпки, ако е необходимо", увери генералният секретар на НАТО.