Украйна организира кръгла маса за национално единство

Целта на диалога е постигане на консенсус по ключови проблеми на украинското общество

Днес, във Върховната рада на Украйна, ще се състои първото заседание на Общоукраинска кръгла маса за национално единство.

Сепаратистите в Източна Украйна не са поканени в преговорите. Централното правителство в Киев подчерта, че преговори са възможни само със сили, които имат "легитимни политически цели" и които "нямат кръв по ръцете", съобщава БНР.

Целта на диалога е постигане на консенсус по ключови проблеми на украинското общество. Ще присъстват премиерът на Украйна Арсений Яценюк и членове на правителството. Очаква се да участват бившите президенти Леонид Кравчук и Леонид Кучма, депутати, кандидати за президенти, началниците на областите администрации и председатели на областните съвети, представители на органите на местното самоуправление, учени, представители на религиозни организации, на бизнес кръгове, на обществени и международни организации, обществени деятели.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че кръглите маси, които ще се организират в Украйна, са добър повод за намиране на решение за изход от кризата. Тя повтори позицията на германското правителство относно референдумите в източна Украйна, като заяви, че те са незаконни.