С патерица и люти чушки лекари борят системата

Белите престилки излизат на протест утре

В 12.30 часа утре лекари от Пловдив излизат на протест пред лечебните заведения. Към тях ще се присъединят стоматолози, фармацевти и пациенти. Демонстрацията ще продължи 30 минути. Всички медици ще закичат на реверите си лентичка с българското и европейско знаме. Правят го в знак на подкрепа на колегите им в Деня на протест на европейските лекари. "Раздали сме 8000 символа в Пловдив и областта", каза д-р Георги Кръстев, председател на регионалната колегия на БЛС.

Ако бюджетът на Националната здравноосигурителна каса не се актуализира до 30 май, медиците ще организират национален протест. На него ще поискат и оставките на здравния министър и ръководството на НЗОК.

Лекарите настояват за осигуряване на средства за качествено здравеопазване, включително и за спешни случаи на пациенти, които не са здравноосигурени. Искат прекратяване на корупцията и на репресиите върху тях, както и достойно заплащане и условия на труд.

Сред приетите решения на Събора на БЛС от 10 май е и незабавна отмяна на министерско постановление относно спуснатите прогнозни бюджети на лечебните заведения. Според д-р Георги Кръстев заложените средства са крайно недостатъчни. Медиците искат да участват и в проверките, които констатират разходените пари над предвидените лимити. Контролът не трябва да е едноличен от Касата и не да е на изхода, а на входа на системата, коментират медиците.

Пред журналисти Кръстев подреди колаж, който символизира здравната система у нас. Сложи патерица, икона, люти чушки, свещ и амфора.