Показват картини на Николай Кучков

В галерия "Дяков"

Николай Кучков е един от изтъкнатите български художници. От 15 до 28 май 2014 галерия „Дяков” ще представи последните и най- нови търсения на художника в експозицията „Моята археология”.

 Николай Кучков е високо ценен от публиката и специалистите автор. Носител е на редица престижни награди, сред които Награда „Пловдив” за изобразително изкуство, годишната награда на галерия „Ромфея”- „Мечът Ромфея” и годишната награда на галерия „Дяков”- плакет „Галерия Дяков”.

Неговият творчески почерк е пестелив, с точен рисунък, използващ малко, но с впечатляващо въздействие цветове. Създава живопис от висока класа, която не оставя публиката безразлична. Неговите творби отиват далече отвъд формата, цвета и техниката, внушавайки идеи, представи, чувства и усещания.

Художникът е роден в Мездра през 1948. Учил е в Националната академия за изящни изкуства в Хавана, завършил е Художествената гимназия в София и Монументална живопис при проф. Васил Стоилов във Велико Търново.

Негови творби красят обществени сгради в Пловдив и страната, собственост са на държавни, общински и частни колекции. Автор е на над 20 самостоятелни изложби. Работи в областта на кавалетната и портретна живопис, сценографията, иконографията, илюстрацията, приложната графика, пише и издава стихове.