Традицията повелява Ботев да прегърне Купата

Канарите имат 10 финала досега - в 8 падат от софийски отбори, а печелят 2 срещу тимове от страната

Ако се придържаме към традициите, които Ботев (Пд) си е създал в турнира за Купата на България, би трябвало днес срещу Лудогорец да вдигнат трофея.

Досега Ботев са били на десет финала за държавната купа. От тях пловдивчани имат осем изгубени и два спечелени.

Любопитно е, че всички изгубени финали са срещу софийски отбори - четири пъти от Левски, два пъти от Славия и по един път от ЦСКА и Локомотив (Сф). За сметка на това двата спечелени са срещу отбори от страната – Дунав (Русе) и Пирин (Бл).

Ботев взима своите две купи през 1962 година и 1981 година. През 1962 година "канарчетата" стигат до финала, след като отстраняват последователно всички силни отбори с име Спартак по онова време - от София, от Плевен и от Пловдив. На финала Ботев побеждава Дунав (Русе) с 3:0 с голове на Динко Дерменджиев - Чико, Георги Харалампиев - Ампето и Чакъров.

Така Ботев играе в несъществуващия вече турнир на КНК (Купата на носителите на националните купи). И стига до четвъртфинал. Където отпада от Атлетико (Мадрид) след 0:4 и 1:1.

Втората си Купа на България Ботев печели на финал с Пирин (Благоевград) през 1981 година с 1:0. Тимът участва отново в турнира за КНК и стига до невероятни мачове с Барселона. В Испания губи с 1:4, а в Пловдив играе страхотно и печели с 1:0, като испанците са доволни, че губят минимално.

Последният изигран финал от Ботев (Пд) е през 1995 година срещу Локомотив (Сф), в който пловдивският тим губи с 2:4.

Вече стана въпрос, че Ботев печели на финал за Купата на България, когато играе срещу отбори от страната.

Числото 19 също е намесено по някакъв начин във финалния мач срещу Лудогорец.