Има сигнали, че се готви контролиран вот!

От ДПС рязко се увеличават регистрираните наблюдатели за предстоящите избори

Има нарастващ брой сигнали за това, че се готви контролиран вот. Доказателства, надявам се ще имаме след като приключи изборният ден. На практика като наблюдаваща независима организация не можем да вършим своята работа в Обществения съвет към ЦИК, тъй като редът, който ЦИК едностранно определи за работата му, не ни позволява да осъществяваме контрол”. Това заяви в студиото на „Здравей, България” председателят на Управителния съвет на „Прозрачност без граници” Огнян Минчев.

„Ние сме от 15 години в наблюдението на изборите. Винаги е имало опити неправителствените огранизации да бъдат превърнати в безопасни игли от страна на властимащите", категориче е той.

Според Минчев от младежките структури на ДПС имало увеличение на регистрираните наблюдатели за предстоящите избори.

„Има ясни, целенасочени мерки НПО-тата да бъдат превърнати в безопасни игли”, твърди Огнян Минчев.

„Обществената поръчка за избора на изпълнител на доставка на машините за експерименталното машинно гласува е в рамките на компетентността и е извършено от МС. ЦИК постави само условията, на които трябва да отговарят машините”, обясни говорителят на ЦИК Александър Андреев и подчерта, че в момента има около 14 000 регистирани наблюдатели от всички организации. Те от своя страна могат да присъстват при откриването на секционните комиси, както и при броенето на бюлетините.

„Бюлетина, която е пусната в урната заедно с втория екземпляр, които носи номер, се счита за валидна”, твърдят от „Прозрачност без граници”. От ЦИК обаче поясняват, че член на комисията проверява дали вторият печат е сложен.