Ужас! Пубертетът вече е от 8 до 23 години

Oт 90-те години насам се наблюдава едно устойчиво явление - пубертетът започва все по-рано и завършва все по-късно. Това поставя цялото общество пред предизвикателства, с които не се е срещало през миналите векове, пише 24chasa.bg.

 Долната граница на тийнейджърството се измества между осмата и десетата година. Промените в начина на мислене настъпват още преди появата на вторични полови белези.

 Децата и от двата пола спират да играят, предпочитат музика за възрастни, прекарват все по-дълго време пред огледалото. Момичетата придобиват вид и поведение на Лолитки - пазят диети, боядисват си косите, гримират се. Докато през XVII в. първата менструация е била на 17 години, сега тя е идва 12 и половина.

 Момчетата пък залитат в две крайности. Едните се присламчват към група със сходни интереси - спортни, музикални, нерядко и хулигански. Другите съзнателно се изолират от света.

 Краят на пубертета се измества към 21-23 години. На френски вече дори съществува дума, с която се назовават възрастните, които не могат и не искат да пораснат - adulescent (от adulte - възрастен, и adolescent - тийнейджър).