Задълженията в енергетиката са милиарди

Кандидатът за евродепутат от ГЕРБ Владимир Уручев: В здравната и социалната система задълженията са стотици милиони лева, в енергетиката са милиарди

Благодарение на европейските средства сега земите се обработват, дават продукция и селското стопанство има подем. Ако се върнем назад във времето, ще си спомним, че преди 10 години земите пустееха. Това заяви кандидатът за евродепутат от ГЕРБ Владимир Уручев на среща с общинската структура на партията в Роман, Област Враца. На разговорите присъстваха бившият евродепутат от ГЕРБ Преслав Борисов, народните представители Тотю Младенов и Петя Аврамова, както и областният координатор на партията Валентин Литов.

„ГЕРБ допуснахме грешки, но успяхме да отворим всички европейски програми. Поддържахме идеална комуникационна връзка с всички еврокомисари. За разлика от сега – с всеки изминал ден комуникацията между сегашното правителство и ЕК се срива. Положението е катастрофално”, подчерта Уручев. Кандидатът за евродепутат от ГЕРБ посочи още и законодателните проблеми около „Южен поток”. Той отбеляза невъзможността на българското правителство да се справи с преговорите за „Южен поток”, поради което дава мандат на Европейската комисия да ги води и в същото време изготвя законодателство зад гърба на Комисията, което е в ущърб и на България, и на ЕС.

„Ако задълженията в здравната и социалната система са стотици милиони лева, то в енергетиката са милиарди”, посочи още Владимир Уручев. Той обясни, че именно това е причината именно сега ГЕРБ да внесе вот на недоверие към правителството за сектор „Енергетика”. Уручев отбеляза, че явният индикатор, че състоянието е критично, са заемите, изтеглени за заплати за миньорите, само и само да не протестират. Що се касае до злоупотребите с евросредства, Уручев посочи двата механизма, с които ЕК възнамерява да прекрати тази порочна практика. По думите му първият е спиране на европейските субсидии. Той припомни, че 900 млн. лева вече са отрязани по ОП „Околна среда”. „Вторият механизъм са наказателни процедури. Такива се наблюдават в сектор енергетика за „Южен поток” и клаузите на междуправителственото споразумение, които не съответстват на изискванията на европейското законодателство; неизпълнението на европейските директиви за либерализиране на пазара, както и липса на независимост и прозрачност в действията на ДКЕВР“, каза Владимир Уручев.

Във вътрешнополитически план, Владимир Уручев разкритикува манипулативните ходове на БСП чрез заплахи, принуди и контролиран вот. „На 25-ти май решаваме нашата съдба, тази на децата ни и на Европа. Ако не гласуваме обричаме България и ЕС да поеме по грешен път“, подчерта Владимир Уручев.

В заключение, народният представител Тотю Младенов подчерта, че единственият начин европейските програми за заетост да заработят отново и да се пребори безработицата е ГЕРБ да се върне на власт.