Българката АМИРА и песен от Беларус са победителите на “Откритие 2014”

Михаела Филева и NickName грабнаха 3-та награда с песен на Графа и наградата на публиката

Красивата българка АМИРА е най-добрата певица на международния поп-рок-джаз фест „Откритие 2014”. След жестока конкуренция, българката грабна 1-ва награда в конкурса за най-добър изпълнител, състезавайки се с още 20 участници от 18 държави.

АМИРА завладя сцената на ДТ „Стоян Бъчваров” във Варна, показвайки изключителна вокална техника и интерпретаторско майсторство от световна класа. Певицата подлуди публиката с акустичната версия на парчето„Crazy” от репертоара на американския дует Gnarls Barkley, под китарния съпровод на Йордан Йорданов.
Красива, талантлива, харизматична, завладяваща – това е АМИРА, заяви след шоуто един от създателите на IRON MAIDEN и откривател на млади таланти Тони Муур от Великобритания, който беше сред специалните гости на феста.

Зад артистичния псевдоним на АМИРА стои прекрасната Боряна Христова, която е не само изпълнител, но и автор на музика. Талантливата певица е от Варна и има в кариерата си 3 награди Гран при от наши и международни конкурси. Била е част от трио „Сахара”, с което участва на „Откритие 2009” . АМИРА е представяла България като изпълнител и автор на музика на фестивала Eurovoice 2010 в Гърция, където е аплодирана от специалните гости Енрике Иглесиас и Памела Андерсън.
Другият голям победител на феста е песента от Беларус "Throught the light" - музика и аранжимент Георги Колдун, текст Георгиос Калпакидис. Парчето, изпълнено от неговия автор, взе 1-во място за най-добра песен на „Откритие 2014”.

„Никога не съм се надявал на подобен успех, благодаря Варна за признанието”, заяви от сцената Георги Колдун. Шоумен, певец и автор на музика, харизматичният изпълнител започва музикалната си кариера, докато се подготвя за учител по география и екология. Избира сцената, а по-късно радиото и днес е един от най-популярните водещи в Минск, където работи за „Алфа радио” и „Радио ОНТ”. Има издадени два самостоятелни албума с авторски песни в стил поп-рок, а от 2007-ма година е домакин на популярното интелектуално шоу “Един срещу всички” по ONT – Беларус.

Композицията по музика, текст и аранжимент на Влади Ампов – Графа „Има ли начин”, изпълнена от Михаела Филева и NickName, спечели Трета награда за песен, а също и едно от най-желаните отличия – наградата на публиката.

Ето и останалите награди от „Откритие 2014” .
Международен конкурс за изпълнител:
2-ра награда: Матин – Узбекистан
3-та награда: Александра Янева – Македония
Архел Кампос - Испания
Международен конкурс за песен:
2-ра награда: „My Beautiful Habit”, изп. Антонио Марино - Италия
музика: Антонио Марино и Лука Верде
текст: Антонио Марино
аранжимент: Лука Верде
„Stop where you are”, изп. Роман Болдузиев, Украйна
Музика, текст и аранжимент: Иван Шмалай

3-та награда: „Има ли начин”, изп. Михаела Филева и NickName - България
музика, текст и аранжимент: Владимир Ампов - Графа

Специалната награда на Международната асоциация на фестивалите и артистите WAFA: Ники Голдщайн – Израел.

Призът за най-добър вокал отиде при Артьом Верхолашин от Русия. „Нито за секунда не мога да си си се представя извън сцената. Живея, за да пея, за да виждам очите на хората, седящи като зрители в залата, за да чувствам тази безумна енергия, когато им харесва това, което правя за тях”, сподели след шоуто Артьом от Русия.

Българката АМИРА получи още няколко награди – на Радио „Голд стар” – Русия и на румънското радио „Coco Vision” , където авторската й песен „Love Again” спечели вота на радиослушателите. Радио „Голд стар” даде и още две награди – многократни ротации в ефира, за Матин от Узбекистан и Роман Болдузиев от Украйна.
Специални гости на ММФ „Откритие 2014” в конкурсните вечери бяха Орлин Павлов, Михаела Филева и NickName, ILONA&Rock band от Великобритания, Александрина Симеон – Германия, David Neskoski Trio – Македония, Miss G- Румъния, Love Italy San Remo Band - Италия, Барух Фридланд и Doppler Effect – Израел.