Нов ремонт на ключов участък в София

Тази седмица ще започнат ремонтни дейности на бул. "Ботевградско шосе"

До края на седмицата започва ремонт на бул. „Ботевградско шосе”, съобщи кметът Йорданка Фандъкова.
 
Два месеца майсторите ще работят в участъка от ул. „Летоструй” до Околовръстния път.

Булевардът няма да бъда затворен напълно, за да се намалят неудобствата на столичани. Движението ще се извършва само в едното платно.
 Участъкът е дълъг 10,5 км. Освен нов асфалт, в проекта влиза пълен ремонт на 5-те моста и 5-те подлеза. За обновяването на входа към столицата са отделени 9,6 млн. лв.

„Очаквам от първи юли да се движат новите трамваи по бул. „България”, каза още Фандъкова.

Тя беше категорична, че ако майсторите не са готови до 1 юли, ще започне да налага солени санкции. Докато трае ремонтът, ще бъде подменен целият релсов път от бул. „Витоша” до последната спирка – трамвайното ухо в жк „Борово”.

Трасето е полагано преди 31 години и никога не му е правен основен ремонт. Обновяването ще струва 6,9 млн. лв. и се финансира от оперативна програма „Регионално развитие”.

Освен новите релси ще се ремонтират спирките, които ще са с нови навеси и специални плочки за незрящи, ще има и електронни „говорещи” табла. Общината ще обнови и 4 нови подлеза по протежението на бул. „България”. По новото трасе ще се пуснат трамваи стрели. Те ще вдигат до 20 км/ч и ще превозват 4 млн. пътници годишно.