Как да се справим с ниския хемоглобин?

Вижте какво трябва да ядете, ако имате такъв проблем

Хемоглобинът е важна съставка на червените кръвни клетки. Когато си правите пълна кръвна картина, вероятно ще го видите на първо място сред показателите. Той е доста важен за общото състояние на организма и затова не бива да бъде подценяван. Ако нивото му е доста под нормалните стойности говорим за анемия и трябва да се потърси дали в организма всичко работи както трябва. По-често нисък хемоглобин имат жените. Това отчасти е така заради менструалния цикъл. По време на цикъл жените губят доста кръв и това може да доведе до замайване и спад в имунитета.

Ако нивото на хемоглобина ви е доста по-ниско от нормалното, трябва да изследвате желязото в организма си. Ако и то е под стойностите, говорим за желязо-дефицитна анемия. Тя може да е сигнал за някакъв процес в организма, но може и да е просто моментно състояние, което да отшуми. Ключът тук е правилното хранене.

Ако страдате от нисък хемоглобин и респективно липса на желязо трябва да наблегнете на:

1. Червеното месо. Да, пържолите от свинско месо във вашия случай са полезни, тъй че наблегнете на тях

 

2. Сушени плодове, ядки и семки - те имат огромно количество желязо, а освен това са и доста вкусни. Все пак не прекалявайте, защото са и калорични

3. Черен дроб. Ако обичате дробчета по селски и имате нисък хемоглобин сте късметлии. Защото ви се налага да ги ядете.

4. Спанак и коприва - хванете са за зелено, особено през пролетта и лятото. Това ще повлияе добре на общото състояние на организма.

5. Моркови - отличен източник на желязо, ниско калорични, вкусни и евтини. Какво повече можете да искате?