Каша от коприва за желязно здраве

Връхчетата є съдържат 2 пъти повече витамин С от черния касис

Копривата расте из храсталаци и поляни на припек и по торни места обикновено при надморска височина до 1500 м. Събира се от март до края на октомври. Когато е с височина 5 до 20 см, обикновено се събират само връхчетата.
Ако имаме дворно място и в някое ъгълче расте коприва, трябва да косим или подрязваме, за да подраства непрекъснато. Така ще берем винаги нова и млада. Лекарствените качества на растението са били познати още на античния свят, познават я добре и на село и с попарена коприва хранят младите патета, пуйчета, за да растат бързо.
Копривата е истинска витаминна бомба - съдържа букет от редки витамини: К, Д, Е, В1, пантотенова киселина.
Богата е на белтъчини и антиоксиданти, които предпазват от болести и стареене. Тя балансира хормоните и затова се препоръчва за предпазване от заболявания на простатата и цистити. Бодливата билка регулира обмяната на веществата и е полезна за болни от диабет и затлъстяване. Най-много слава е натрупала като източник на желязо и класическо средство при анемии. Тя е една от "силните" храни, които възстановяват след операции и тежко боледуване, категоричен е д-р Атанас Михайлов.
Най-полезна е младата пролетна коприва. Тя е по-богата на желязо от спанака, при това то е във форма, която се усвоява лесно от организма.
Копривата има 2 пъти повече витамин С от черния касис, а каротинът в нея е повече, отколкото в морковите. Освен това тя съдържа много калий. Затова се препоръчва на хора със сърдечни заболявания. Наличието на голямо количество калций я прави незаменима храна за предпазване от остеопороза.
По хранителна стойност копривата не отстъпва на бобовите растения заради съдържанието на растителен белтък. Освен това тя осигурява на организма и букет от редки витамини.
През пролетта, когато организмът е изтощен, а витаминните запаси са изчерпани, с порция коприва получаваме един истински дар от природата.
Тя има силата да чисти отровите от организма. Органичните киселини, които съдържа - мравчена, кехлибарена, силициева, лимонена, помагат на организма да се изчисти от шлаката. Отвара от коприва се препоръчва на диабетиците, защото по естествен начин регулира нивото на кръвната захар в кръвта. Количеството витамин К, което една порция коприва от 100-200 грама "дава" на организма, съперничи на това на спанака.