Езерата Вая и Мандра привличат туристи с екозони

В тях освен да се лови риба, ще може да се кара кану и да се наблюдават редки птици

Езерата Вая и Мандра край Бургас привличат туристи със специални екозони. В тях освен да се лови риба, ще може да се кара кану и да се наблюдават редки птици отблизо.

Четири тона бял амур станаха част от водното разнообразие на най-голямото естествено сладководно езеро у нас - Вая. „Тази риба е доста трудна за хващане - много е силна, атракционна е за любителски риболов и представлява интерес. Нарочно са подбрани малко по-едри екземпляри, за да не станат бърза плячка за птиците", обясни Антон Кръстев, директор на ИАРА-Бургас.

Преди да бъде уловена или да нахрани птиците, рибата има задача - по биологичен начин да почисти езерото от превзелата го растителност. Очакванията са това да стане до края на месеца, когато общината ще пусне канута за разходка.

„Имаме охрана, осветени са и нощно време срещу вандалски прояви. Тенденцията е цялата достъпна част между града и езерото да бъде обзаведена с такива екозони", заяви пред btv кметът на Бургас Димитър Николов.

Корморани, чапли, пеликани и десетки други защитени и редки птици избират езерото за почивка и престой, но често стават жертва на бракониери. Сега ще се разчита и на туристите да ги пазят от набезите им.

Барбекю и беседка за пикник са част от удобствата на другата екозона, която се намира до древната кула от герба на Бургас. Плаващите понтони край средновековната крепост на полуостров Форос - част от езерото Мандра, вече събират летовници и любители на риболова. Всичко е изработено от екоматериали, тъй като езерата са защитени зони.