Захари Дамянов отново Европейски шампион

Дамянов се състезава в супер тежка категория на 28-мото европейско първенство по карате киокушин, а две от възпитаничките на Гергана Апостолова се завръщат с вицеевропейска титла при девойките и трето място при жени - ветерани

На 17-ти и 18-ти Май (събота и неделя) в „Двореца на Културата и Спорта“ , зала „Младост“, гр. Варна се проведе 28-мото Европейско първенство по карате киокушин за мъже и жени на категории (кумите и ката), както и 8-мо Европейско първенство за юноши и девойки и 2ро Европейско първенство за ветерани.
Мероприятието, в което взеха участие над 400 състезатели от 20 държави се проведе по инициатива на Международната Карате Организация Киокушинкайкан (IKO), която го реализира чрез нейния официален Представител за България – Световния Шампион Емил Костов.  Като най- много представители имаха Русия и Полша.
Събитието и двата дни бе открито по Японска традиция с удари върху Тайко (традиционен барабан използван за официални случаи) пред строените отбори на държавите участници.
Официални гости на първенствата бяха кметът на Варна Иван Портних, Константин Божилов, Валентин Георгиев и Янчо Несторов, които са основатели на карате Киокушин в България. Почетни гости бяха и  Сенсей Джоджи Хибино, главен инструктор и представител на Хомбо – главната квартира на Международната Карате Организация Киокушинкайкан (IKO) в Токио и Шихан Кацухито Горай – Директор на Международния отдел на IKO.
Това е първото по рода си двудневно Първенство по карате Киокушин в Европа. То стартира на 17- ти Май от 10:00ч. със съревнования при юношите и девойките в двете дисциплини –ката и кумите, и кумите при Ветераните.

България спечели първото си отличие в този ден с Европейска титла на Мария Маринова при девойките 14-15г. до 50 кг.. Призови места от съотборниците на Мария в този ден при различните възрасти и категории заеха и девойките Симона Кьосева  и Симона Стоименова ( 2 места ) и Зорница Костова и Мария Стоянова с бронзови медали. При младежите Илхан Юсуф и Лъчезар Николов също заеха 2-ри места, а Марин Енчевски, Радослав Пехливанов и Тодор Янков станаха 3- ти.
При ветераните Деян Станев спечели трето място в категория над 90 килограма, а Теодора Чемширова  стана трета при жени-ветерани над 65кг.

Вторият ден Първенството продължи при дивизиите – мъже и жени – ката и кумите.
Основна част от церемонията на официалното откриването беше връчването на 5-и дан и титлата “Шихан” на Световния ни Шампион - Емил Костов, която той успешно защити през месец април 2014г. на специален изпит в планината Мицумине, Япония по време на честването на 50-годишнината от създаването на Международната карате киокушин организация от нейния основател Сосай Масутацу Ояма .
Най-голямото отличие на Европейското Първенство остана в България – златен медал в абсолютната категория при мъжете – над 90 кг. Европейски шампион стана възпитаника на Емил Костов - сенпай Захари Дамянов. Той получи и титлата за “най-техничен състезател”. Другата специална награда , “най-голям боен дух” , отиде в опонента за титлата на Захари Дамянов – Джема Делходжа (Франция), който на полуфинал победи с нокаут смятания за един от основните фаворити и настоящ Световен Шампион от Испания – Алехандро Наваро.  Наваро спечели своя последен двубой и стана 3-ти в класирането в същата категория.
Интересен двубой се получи и в категорията до 90кг мъже. След оспорвана среща с 2 продължения по 2 минути състезателя от Украйна Олександър Йероменко успя да надделее над Дармен Садвокасов от Русия. Руснакът е известен с много титли сред бойците в киокушин карате.

Отборът на България, ръковеден от Шихан Емил Костов спечели общо 13 медала от това първо по рода си първенство по карате киокушин и второ по мащаб международно след традиционния в Япония – Международен Шампионат за деца, юноши, девойки, младежи, жени и ветерани.
С най-много на брой медали очаквано си тръгнаха състезателите от Русия спечелили общо 39 медала.
Събитието беше закрито с тренировъчен семинар в хотел „Мелиа Гранд Ермитаж“ воден от Шихан Катцухито Горай