Съзвездие от актьори идва в Бургас за постановката "Да разлаем кучетата"

Премиерата ще се състои на 26 май в операта

На 26 май в залата на бургаската опера ще се състои премиерата на най-новата постановка на театър „Българска армия“ – „Да разлаем кучетата“.

Автор на текста е Емил Атанасов, който пише драми, но сега е подарил на зрителите една чудесна сатира. Първоначално името на пиесата е било „Ден за тричане“. 

Режисьор на постановката е Иван Урумов, а сред актьорския състав личат имената на Васил Михайлов, Иван Налбантов, Стефка Янорова, Борислав Стоилов и Георги Кадурин. Силно впечатление правят женските образи на актрисите Гергана Данданова и Александра Сърчаджиева.

Действието се развива в деня на първата годишнина от смъртта на съпруга на Софка, затова тя спазва "благоприличие" - не позволява на Даскала /Георги Кадурин/, развеждан три пъти, да прескача оградата й тази вечер - заради скръбната годишнина тя ще отиде при него. Всъщност е Беси понеделник - Денят за тричане, в който веднъж годишно се гонят бесовете. Кучета, вързани с въжета, се въртят и след това се къпят. А с екскрементите, отделени от кучетата при стреса, хората се мажат за здраве и берекет. От Брюксел подкрепят екозащитниците, противници на обичая, и се обръщат към българските власти. Резултатът е - жандармерия в едно от селата, където тайни комитети поддържат традицията, обявена за престъпление с поправка в Наказателния кодекс. 

"С тази си скромна творба искам да кажа на всички - всяко зло, всяка криза може да бъде преборена, само ако останем верни на традиции и история", заяви  Емил Атанасов.