Станишев рине мините, купувайки гласове

Борисов: 19 души подкрепиха правителството - това ли е стабилната подкрепа?

Морално е Орешарски да отиде да си подаде оставката. Няма кворум в парламента. Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в предаването "Лице в лице" на бТВ. По думите на Борисов - това е задкулисието - "Атака" публично говори, че е най-анти ДПС партията, а подкрепя правителството. "Атака" - някой я накара да си изтегли точка от парламента, че е за АЕЦ "Белене". Как ДПС да обясни на своите избиратели, че с "Атака" е в една коалиция, каза Бойко Борисов.

Като най-голям скандал на предизборната кампания преди евровота, лидерът на ГЕРБ определи изказването на Станишев, че ще изрине земята, но ще спечели изборите. "Сега рови мините, купувайки гласове", изтъкна Борисов.

На въпрос, очаквате ли правителството да падне, Бойко Борисов каза - очаквам, разбира се. 19 души го подкрепиха днес. Това ли е стабилната подкрепа?
Ние сме парламентарна република, а се оказа, че българският парламент не работи. Кворумът в парламента е задължение на мнозинството, каза Бойко Борисов. Вторият, третият и четвъртият трябва да осигуряват кворум. Това, че не се явиха на вота на недоверие, показва, че ги е страх. Защо не се явиха, да ни размажат на вота? Защо скриха финансовите отчети на НЕК и БЕХ; защо не ги дадоха, каза Бойко Борисов. Три месеца им се молим да ни дадат финансово-счетоводните отчети на НЕК и БЕХ. Защо ще ги дадат юли месец, на 31 май всички фирми са задължени да си приключат отчета, каза Бойко Борисов. При нашето управление, от НЕК, сме платили "Цанков камък" и "Белене". Ако има дебат, ще извадя цифрите, които сме платили.

Преди две години направихме първата копка на интерконектора с Румъния и той вече е факт. Готов е. Интерконекторът със Сърбия се строи в момента, а с Гърция е спрян, заради археологическите разкопки. Ако имаше дебат, всички тези факти ще ги извадя, каза Борисов.

Борисов заяви, че Станишев е лъгал за АЕЦ "Белене". На този дебат той трябваше да отговори, защо една година "Южен поток" не се изгражда, защо не подписват договор. Тяхната некадърност стигна до там, че Европейската комисия им взе правото да преговарят. Цялата им кампания премина в лъжи, каза Бойко Борисов.
Разочарован съм от лидера на БСП, който се записа водач на листа, че един месец с никой не пожела дебат, освен с мен. Избяга от дебат с Дончев, с Калфин. Щом иска да говори с лидера на партия, да не се пише водач на листа. Сам си е слязъл на нивото кандидат за евродепутат, за да иска такъв дебат. Предложих нашия водач да се срещне с него; преценил съм, че не трябва на тези избори да се лъжат хората, че аз трябва да съм водач, и да се отказвам след това, каза Бойко Борисов.