В Казанлък откриват Улица на занаятите на 24 май

Тя обхваща част от централното пространство в Града на розите.

В програмата на Празника на розата се включват „Софийски солисти“ с концерт под наслов „Празник на розата с Вивалди и Бах“, солисти Даниел Трингов и Сифей Уен

Едно от дългоочакваните събития в богатата програма на Празника на розата - Казанлък ’2014 – пъстрата и привлекателна Улица на занаятите се открива навръх 24 май.
Още на 24 май по ул. „Искра“ ще се разположат 26 занаятчии, а по ул. „Отец Паисий Хилендарски“ - 8 производители и търговци на продукти на основата на розовото масло и други етерични култури. Те са пожелали да участват в Улицата на занаятите от първия ден на нейното създаване.  В Община Казанлък са приети и одобрени още 60 заявления за участие на занаятчии и производители, които ще се настаняват ежедневно, според направените от тях заявки. Желаещите да представят своите изделия в града на розите на оформените вече пространства в центъра на града ще бъдат настанявани ежедневно.

Тук майстори занаятчии ще разположат своите произведения, свързани с маслодайната роза и с традиционни български занаяти. На място ще бъде правена и демонстрация на самата изработка на сувенирите. Почитателите на ръчно изработените бижута и сувенири ще открият красиви накити, рисувано стъкло и коприна, керамични изделия, плетива, изделия от дърво и др., включително ще наблюдават и демонстрации на самата изработка.

Тази година по ул. „Отец Паисий Хилендарски“ ще бъдат разположени щандовете с аромат на маслодайна роза. Пространството източно от пл. „Севтополис“ , популярно като „Арома маркет“, ще привлича  почитателите на изделия на основата на маслодайната роза – козметика и парфюмерия с розово масло, ароматни свещи, сувенири, свързани със символа на България.

111-ият Празник на розата - Казанлък ’2014, който започна на 9 май с избора на Гергана Петрова за Царица Роза, ще продължи до 21 юни. Новото в празничния календар е концертът по наслов „Празник на розата с Вивалди и Бах“. Концертът е на 20 юни от 19.00 часа в ДК "Арсенал" с участието на Камерен ансамбъл "Софийски солисти" с диригент Пламен Джуров, солисти  Даниел Трингов - цигулка, Сифей Уен - виолончело.

На 21 юни от 19.00 часа в ДК "Арсенал" ще се проведе конкурсът "Мис Долината на розите" с участието на Йорданка Христова.