Карта на световните игри

България изнася най-много текстил и облекла. Вижте какъв е козът на останалите държави

Когато се мъчим да открием какво стои зад една военна намеса, дипломатически ход или международно споразумение, обикновено го обосноваваме с финансовия мотив – или по-точно, с мотива за ограничения ресурс и достъпа до него.

Отдавна се смята, че Близкият Изток е „толкова привлекателен” само с едно свое водещо качество – петрола. На европейската и евразийската карта ключовата дума е една – газ.

Къде обаче е истината, ако пречупим нещата през външнотърговсия аспект? Кой е козът на всяка държава и какво доминира като основна продукция в отделните континенти?

За да визуализира тази информация, GlobalPost използва данните на CIA Fatbooks и картографира водещия експортен отрасъл или бранш на всяка страна, обхващайки всички населени континенти без Австралия. Ние условно наричаме този проект "Карта на световните игри".

Европейски игри

Какъв е резултатът? Оказва се, че Европа е топ износител на машини и моторни изделия. Това обяснява изострената нужда от технически грамотни кадри в областта на металообаботката и машиностроенето, за което Евросъюзът алармира в последните месеци, призовавайки към преструктуриране на образователната система с акцент върху професионалното обучение. Говорейки за метали, те са основа на експорта на Балканите и, донякъде, в Прибалтика.

Има няколко държави, които основно снабдяват с храни и напитки (Гърция, Португалия, Латвия и Молдова), а Белгия е единствената европейска страна с водещ продукт в сферата на ценните метали – в случая това са диаманти.

България, както и Албания, са водещи износители на текстил и облекла. Съседна Македония изнася най-много тютюн, а Ирландия и Финландия – компютри и електроника. По някаква причина на картата липсват държави като Косово (представена е, носталгично, като част от Сърбия), островните Къпър и Малта, както и малките Андора, Сан Марино и Лихтенщайн (липсата на Ватикана е обективна).

А, щяхме да забравим – Русия, заедно с Украйна и Норвегия, изнася най-много... гориво.

Останалите експортни течения можете да видите сами от картите в нашата галерия.