Вторичните трусове в Егейско море не стихват

До момента са регистрирани 135 по-леки земетресения

Регистрирани се 135 вторични труса от силното земетресение в Егейско море до този момент. 20 са от тях са били с магнитуд около 4 степен, като останалите са били по-слаби – от 2,8 до малко над 3 степен. За щастие в България тези трусове не са усетени. Земетресенията са затихващи, а силата им все повече намалява.


Вторичните трусове не спират. Появяват се през различен диапазон от време – през 10 минути, като не е изключено цели 2 часа земята да е спокойна. Едно е сигурно – вторичните трусове ще продължат да тревожат съседите в Гърция и по-малко в Турция. Енергията, която се е освободила при основния трус, е в огромни количества.


Автошоковата серия може да продължи до година и над година, но важното е, че трусовете са с намаляващи функции, т.е. с ниски магнитуди. „Възможно е да се случи и земетресение с по-висок магнитуд и да бъде усетено в югоизточните части на България, но не се очаква да бъде магнитуд от порядъка на основния трус вчера”, заяви още Ирена Александрова от Института по геофизика, геодезия и география.