107-годишнина отбелязва Регионалният музей

На 28.05.2014г.(сряда) от 18:00 ч. на Лапидариума в Регионален исторически музей – Стара Загора ще се проведе тържество за годишнината

На 28 май 2014 година Старозагорският исторически музей ще  навърши  107 години. Началото му е положено на 28 май/10 юни 1907 г., когато група родолюбиви старозагорци основават Археологическо дружество „Августа Траяна”.

Основатели и  движеща сила в създаването и развитието на музея, са първите уредници Атанас Кожухаров и Христо Райков. През годините Старозагорският исторически музей се обогатява с хиляди постъпления от провежданите на територията на Стара Загора археологически проучвания, дарения и откупки.

В момента Регионален исторически музей– Стара Загора притежава над 100 000 фондови единици движими културни ценности от Праисторията до съвременността. Институцията е разположена в  модерна сграда на световно ниво и има съвременна постоянна експозиция.

Към Регионален исторически музей са и музейните обекти: „Неолитни жилища”, Архитектурен комплекс „Музей на религиите”, Античен форумен комплекс на Августа Траяна – Берое, Къща-музей „Градски бит ХІХ в.“, Музеен обект „Занаятите в Стара Загора в края на ХІХ  - началото на ХХ в.“, Музеен обект „Хилендарски метох“, Музеен обект „Късноантична мозайка от частен римски дом, ІV в.“ и др.

По повод  107–та годишнина от основаването на Старозагорския музей, ще бъде организирано тържество, което ще се проведе на 28.05.2014 г. (сряда) от  18:00 ч. на Лапидариума в РИМ – Стара Загора.
По време на събитието ще бъде представена презентация за историята на музея и ще бъде обявена дарителска кампания за събиране на материални и нематериални свидетелства, свързани с участието на България във Втората световна война.