Заведени са 500 дела срещу гратисчиите в градския транспорт

До момента са събрани 4130 лева

Образувани са 500 изпълнителни дела от частни съдебни изпълнители срещу нередовните пътници в градския транспорт на София. Те не са платили предвидената глоба от 20 лева за пътуване без билет.

Впечатление прави, че сред обвиняемите не са само социално слаби хора. Има и чиновници от някои министерства, държавни агенции и големи компании, съобщават безкомпромисните данни на Столична община.
Нередовните пътници се глобяват с 20 лева, а ако не платят на място, им се съставя акт. Той е на стойност до 100 лева, но в случай, че пожелае да плати до 3 дни, глобата отново е 20.

„10 000 наказателни постановления поетапно ще бъдат изпратени на частни съдебни изпълнители. В момента подготвяме още 200 акта", обясни зам.-кметът по транспорта Любомир Христов пред „24 часа”.

Осъдените за виновни могат да понесат запор върху заплати, пенсии, банкови сметки, недвижими имоти и коли. Преди да се пристъпи към крайната мярка, длъжникът има 14 дни да плати доброволно. До момента доброволно са били внесли 4130 лв. Общата събрана сума от гратисчии в София е 800 хиляди лева.