Вдигат статуя на Пандира пред моста в Бургас

Изграждат паметника на Калата пък пред Летния театър

Паметник на големия актьор Георги Калоянчев – Калата ще бъде издигнат в морската градина до най-логичното за целта място – Летния театър. Това решиха общинските съветници почти единодушно на поредното си месечно заседание. Той ще бъде изграден със средства на частен дарителски фонд, а стойността е около 80 хиляди лева.

Друга част от точка 13 беше издигане на статуя на Петко Благоев – Пандира, а определеното място е пред емблематичния за Бургас мост. Това предложение срещна остър отпор от страна на опозицията в лицето на съветниците на НФСБ, които за пореден път обвиниха колегите си от ГЕРБ в необективност.  Точката все пак беше приета, но споровете по темата продължиха около час. Най-вече, заради възмущението на Валентин Касабов от НФСБ. Той припомни отказаните предложения на представителите от неговата партия за изграждане на паметникк на Иван Вазов, Николай Хайтов и посмъртното удостояване със званието Чралз Дикенс.

„Разбирам желанието на кмета да направи града по-атрактивен, само че с тази докладна правим нещо друго. Петко - Пандира е съден за криминално престъпление, за кражба на тръби от гробищен парк. На кого ще направим паметник?  Междувременно нашите докладни отлежават някъде”,  каза от трибуната Касабов.

В отговор г-н Димитър Николов му обясни, че въпросния паметник е осигурен със средства от частна инициатива, а не от общината. На сесията стана ясно, че за нея частните дарители са осигурили около 60 хиляди лева, колкото ще бъде стойността на изработката и поставянето. „Ако има някакви предложение и финансиране ние сме готови да съдействаме”, обясни още кмета.